Šta je Putin tražio od Trampa u Helsinkiju Tanjug

Objavljeno: 08.08.2018. 16:33 Izmenjeno: 08.08.2018. 12:52

Predsednik Rusije Vladimir Putin predstavio je predsedniku SAD Donaldu Trampu tokom samita u Helsinkiju 16. jula niz konkretnih inicijativa u vezi sa kontrolom oružja, uključujući zabranu oružja u svemiru, piše sajt „Politiko“.

 

U ruskom dokumentu pod naslovom „Dijalog o pitanju kontrole oružja“, u koji je „Politiko“ imao uvid, predlaže se produženje takozvanog Novog sporazuma o smanjenju strateškog oružja na još pet godina.

U ruskom dokumentu istaknut je veliki broj podrucja u kojima bi dve zemlje mogle da saraduju kako bi smanjile opasnost od nuklearnog oružja i ponovo uspostavile bar deo izgubljenog međusobnog poverenja – piše list.

Dokument se bavi i rastućom tenzijom u istočnoj Evropi i sugeriše da Vašington i Moskva treba da „preduzmu mere kako bi sprečile incidente dok sprovode vojne aktivnosti u Evropi kao i da pojačaju poverenje i transparentnost u vojnoj sferi“, preneo je TAS S.

Osoba koja je dostavila dokument sajtu „Politiko“ ga je dobila od ruskih zvanicnika koji su ga opisali kao ono što je Putin preneo Trampu u Helsinkiju.

Bela kuća je odbila da komentariše ove navode i negirala je da je Tramp dobio ikakve papire.

„Tokom istorijskog sastanka između predsednika Trampa i predsednika Putina dvojica lidera su razgovarala o nizu tema, uključujući nuklearni arsenal koji kada se uzmu zajedno čine grubo 90 odsto celokupnog nuklearnog oružja“, izjavio je portparol saveta za nacionalnu bezbednost Garet Markis.

On je dodao da nisu iskazane obaveze da se preduzmu bilo koje akcije, osim sporazuma da obe strane treba da nastave razgovore, prenosi „Politiko“.

„Predsednik (Tramp) nije dobio bilo kakav pisani predlog od predsednika Putina i nije dao bilo koji pisani predlog predsedniku Putinu“, rekao je Markis.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana