Vučić primio ambasadorku Makedonije, srpske diplomate na putu do Skoplja Tanjug, Studio B

Objavljeno: 24.08.2017. 11:31 Izmenjeno: 25.08.2017. 14:32

Predsednik Vučić primio ambasadorku Makedonije Veru Jovanovsku Tipko i uputio makedonskom premijeru Zaevu poziv za zajedničku sednicu dveju vlada. Srpske diplomate iz Ambasade u Skoplju krenule za glavni grad Makedonije. Povratak ambasadorke 31. avgusta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je danas ambasadorku Republike Makedonije Veru Jovanovsku Tipko da će premijerka Ana Brnabić uputiti poziv predsedniku makedonske vlade Zoranu Zajevu za održavanje zajedničke sednice vlada dveju zemalja do kraja godine u Beogradu.

U tom cilju predsednik Vučić i ambasadorka su razgovarali i o skorijem održavanju Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju.

Predsednik je sa ambasadorkom Makedonije razgovarao i o kontinuiranom unapređenju dobrosusedskih odnosa i negovanju tradicionalnih prijateljskih veza.

„Svi smatramo da je potrebno da radimo vredno i odgovorno na unapređenju naših odnosa“, naglasio je predsednik Vučić na početku susreta, prvom nakon što je Srbija u nedelju povukla na hitne konsultacije sve zaposlene u Ambasadi Srbije u Skoplju.

Dogovoreno je da, po postavljenju savetnika za nacionalnu bezbednost Republike Srbije, bude održan zajednički sastanak sa makedonskim kolegom.

Tema susreta bilo je i unapređenje saradnje u svim sferama, posebno u oblasti ekonomije, turizma i zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

U razgovoru je naglašen značaj zajedničkog rada u oblasti nauke i kulture, s posebnim osvrtom na zaštitu i očuvanje maternjih jezika srpske i makedonske nacionalne manjine.

Tokom sastanka konstatovano je da je saradnja privrednih komora dveju zemalja veoma dobra, o čemu svedoči i osnivanje Srpsko-makedonskog poslovnog kluba, saopšteno je iz Pres službe Predsednika.

Kako je najavljeno, srpske diplomate počele su danas povratak u ambasadu u Skoplju nakon što su, po odluci državnog vrha Srbije, povučene na konsultacije nakon što je, kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, od nadležnih obaveštajnih organa „dobijeno dovoljno dokaza o veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija Srbije“.

Povratak ambasadorke Dušanke Divjak očekuje se 31. avgusta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana