Srpska se pridružuje tužbi protiv članica NATO-a Tanjug

Objavljeno: 18.12.2017. 12:58 Izmenjeno: 18.12.2017. 12:58

Republika Srpska pridružiće se tužbi protiv članica NATO-a zbog izazivanja humanitarne i ekološke katastrofe tokom i posle bombardovanja Srpske projektilima sa osiromašenim uranijumom, koju iz istih razloga priprema Srbija, piše danas banjalučki „Glas Srpske“.

Tužba će biti bazirana na šest pravosnažnih presuda italijanskih sudova koji su utvrdili postojanje veze između obolijevanja od kancera i boravka italijanskih vojnika u BiH i na Kosovu i Metohiji, koje su članice NATO-a gađale osiromašenim uranijumom.

U Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS) rekli su da će se Srpska pridružiti tužbi i pravnim putem tražiti naknadu nanesene štete.

„Do sada je negirano štetno delovanje osiromašenog uranijuma, a sada postoje dokazi za suprotno i jak osnov za pokretanje tužbe. Imamo dosta dokaza i podataka o uzrocima koji su doveli do povećanog obolevanja ljudi i stoke“, rekli su u Akademiji.

Iz ANURS se navodi da se posle bombardovanja naglo povećao broj oboljelih od malignih bolesti na nekoliko lokacija u Srpskoj.

U Republičkoj upravi civilne zaštite kažu da su stanovnici Bratunca koji su izbegli iz sarajevskog naselja Hadžići, gde je bombama sa osiromašenim uranijumom gađan Tehničko-remontni zavod, masovno poumirali od kancera.

„O tome dokaze poseduju i domaće institucije, ali i stručnjaci UN. Samo to je dovoljno za tužbu“, rekli su u Republičkoj upravi Civilne zaštite.

U Srpskoj kraljevskoj akademiji rekli su da se Advokatskom timu Akademije do sada javilo više od hiljadu građana koji su oboleli i porodice preminulih od kancera, te da je u planu formiranje međunarodne komisije advokata iz zemalja zapadne Evrope, Rusije, Kine i Italije, koji će učestvovati u pisanju tužbe.

„Pala je njihova priča da uranijum nije štetan. Oni ne poriču da su nas bombardovali, nego poriču da je uranijum štetan po zdravlje. Sada imamo materijalni dokaz da to nije tačno“, ističu u Srpskoj kraljevskoj akademiji.

Članice NATO-a bombardovale su Republiku Srpsku od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine, a Srbiju od 24. marta do 9. juna 1999. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana