Procesuirati odgovorne za skrnavljenje crkava Tanjug, Studio B

Objavljeno: 06.03.2021. 12:22 Izmenjeno: 07.03.2021. 19:14

Srpska lista pozvala je danas kosovsku policiju da hitno sprovede istragu i procesuira odgovorne za skrnavljenje crkava u opštinama Klokot i Parteš.

„Sramno je da su u 21. veku verska netolerancija i skrnavljenje svetih mesta deo svakodnevice srpskog naroda na Kosovu i Metohiji pred očima Evrope i sveta. Ovi vandalski napadi kao i stotine porušenih spomenika, na srpskim grobljima, koje će danas obići naši sunarodnici, su bruka kosovskih institucija i međunarodne zajednice koja je zadužena za mir i stvaranje normalnih društvenih odnosa kroz promovisanje suživota i tolerancije na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Kako se dodaje, pljačkanje crkve Svetog Petra i Pavla u Klokotu i crkve Svete Trojice u Partešu su tek jedni u nizu u poslednjih nekoliko nedelja, na koji nažalost nije bilo hitrih i oštrih reakcija međunarodnih predstavnika i lidera kosovskih institucija iz Prištine.

Prema njihovoj oceni, to dodatno razočarava srpski narod jer pokazuje antisrpski narativ koji je i dalje prisutan i koji toleriše napade na Srbe, srpsku imovinu kao i Srpsku pravoslavnu crkvu.

 

Na Zadušnice oskrnavljena još jedna crkva na KiM

Posle crkve u Klokotu, danas na Zadušnice oskrnavljena je i obijena još jedna crkva na Kosovu i Metohiji, Crkva Svete Trojice u Partešu, saopštila je kancelarija za KiM.

Koko se navodi u saopštenju, nepoznati počinioci noćas su opljačkali Crkvu Svete Trojice u Partešu i iz nje odneli novac iz blagajne i vezenu plaštanicu, koja predstavlja veliku vrednost ove svetinje.

Pljačka je primećena jutros tokom otvaranja crkve da primi vernike koji obeležavaju Zadušnice, navodi se u saopštenji i dodaje da su vrata na crkvi bila obijena, a fioke otvorene.

„Činjenica da je crkva poharana i oskrnavljena baš na Zadušnice posebno govori o statusu i ugroženosti srpskih svetinja i verskoj netoleranciji koja vlada na prostoru Kosova i Metohije. Istovremeno se na ovaj način Srbima šalje poruka da u miru ne mogu ni svoje mrtve da ožale“, ističe kancelarija za KiM.

U saopštenju se pdseća da je to već drugi prijavljeni slučaj od jutros u kojem su se na meti vandala našle srpske svetinje na KiM, nakon što je poharana i Crkva Svetog Petra i Pavla u Klokotu.

Ukazuje se da se „ovakvom necivlizacijskom ponašanju mora se stati na put“ i naglašava da najnovije skrnavljenje svetinja pokazuje da se bez odlaganja mora povećati bezbednost u srpskim sredinama južno od Ibra.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ističe da međunarodna zajednica ima dužnost i poverenu misiju da na terenu garantuju bezbednost svima, posebno Srbima koji se gotovo svakodnevno suočavaju da pretnjama i napadima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana