Srpska Lista: Priština sprovodi plansko i institucionalno nasilje tanjug

Objavljeno: 02.10.2022. 11:36 Izmenjeno: 03.10.2022. 10:28

Kao i do sada, mi ćemo biti uz svoj narod i ispred njega boreći se za njegova prava koja mu uskraćuju vlastodršci iz Prištine bez obzira na pritiske kojima smo izloženi“, saopštila je Srpska lista.

Srpska lista saopštila je da uporno odbijanje Prištine da sprovede dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština nije slučajno, već plansko i institucionalno nasilje koje se sprovodi sa ciljem trajne diskriminacije srpskog naroda od strane kosovskih institucija, a sve u nadi da će Srbi odustati i napustiti svoja ognjišta.

„Dobro znaju u Prištini da su predstavnici Srpske liste, i u skupštini, i u vladi, ali i na lokalnom nivou na svim sastancima sa albanskim predstavnicima, ali i predstavnicima ambasada, međunarodnih organizacija i institucija insistirali na formiranju Zajednice srpskih opština, kao krovne institucija srpskog naroda, na čije se formiranje Priština obavezala još pre više od devet godina“, navedeno je u saopštenju Srpske liste.

Navode, da na tim sastancima zahtevaju da se prestane sa institucionalnim nasiljem koje Priština sprovodi podizanjem lažnih optužnica i pretnjom naoružanim formacijama, kao i potrebi da se poštuju prava srpskog naroda i vladavina prava uopšte.

„O svemu navedenom postoje zvanični zapisnici, naše izjave, ali i izjave naših sagovornika. Sa druge strane, laž je da o potrebama našeg naroda brine Aljbin Kurti i Mimoza Kusari Ljilja, oni isti koji šalju naoružane specijalne na goloruki narod, oni isti koji kažu da im je stalo do potreba srpskog naroda, pa se logično nameće pitanje zašto ne povuku odluku o preregistraciji kada vide da Srbi na taj ultimatum neće pristati? Zašto ne vrate manastiru Visoki Dečani zemljište koje im je uzurpirano, ili ne prestanu da šikaniraju naše sveštenike kada u crkvi u Prištinu žele da služe liturgiju i okupLjaju stradalni narod“, kažu u Srpskoj listi.

Smatraju da je licemerno da Mimoza Kusari Ljilja govori o pravima Srba, misleći „da smo zaboravili da je dok je bila gradonačelnica Ðakovice naređivala rušenje srpskih kuća i zabranjivala Srbima da posete svoje crkve, svoje kuće, pa čak i grobLja na kojima su porušeni srpski spomenici i prekopani srpski grobovi“.

„Sve dok nas Mimoza Kusari Ljilja i ALjbin Kurti napadaju, srpski narod će znati da smo na pravom putu, da nismo spremni da se odreknemo naših nacionalnih interesa. Kao i do sada, mi ćemo biti uz svoj narod i ispred njega boreći se za njegova prava koja mu uskraćuju vlastodršci iz Prištine bez obzira na pritiske kojima smo izloženi“, saopštila je Srpska lista.

Srpska lista osudila ranjavanje Srbina u Lapljem selu

Srpska lista osudila je ranjavanje Ljubomira Mirića koje se dogodilo u Lapljem selu čime je, kako su naveli, nastavljen poražavajući niz neosnovanih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji.

„Samo pukom srećom i predanim radom lekara KBC Gračanica Ljubomir Mirić je, iako teško ranjen, živ i u stabilnom stanju. Zahtevamo od nadležnih organa da najhitnije reaguju, pronađu počinioca ovog gnusnog napada, za koga povređeni Mirić tvrdi da je Albanac, i najoštrije kazne zbog ovog nedela“, saopšrtila je Srpska lista.

Navode, da očekuju da policijski i sudski organi „počnu da rade svoj posao i kažnjavanjem odgovornih za napade na Srbe pošalju poruku svima da je nasilje neprihvatljivo ponašanje, bez obzira na nacionalnost žrtve ili počinioca“.

Prethodne noći u Lapljem Selu upucan je Srbin Ljubomir Mirić (55) koji je sa prostrelnom ranom u predelu desne butine sinoć oko 23 časa primljen u KBC Gračanica, a njegovo stanje je sada stabilno i nije životno ugrožen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana