Srpska lista: Kfor i Euleks da zaštite Srbe i njihove svetinje tanjug

Objavljeno: 18.04.2023. 15:06 Izmenjeno: 21.04.2023. 09:54

Srpska lista je, povodom bacanja eksplozivne naprave na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu, pozvala Kfor i Euleks da zaštite Srbe i njihove svetinje. „Pozivamo nadležne međunarodne institucije, pre svega Kfor i Euleks, da zaštite Srbe i srpske svetinje, jer je podsticanje mržnje prema svemu srpskom postao deo svakodnevnih izjava lidera kosovskih institucija, koje pokazuju da […]

Srpska lista je, povodom bacanja eksplozivne naprave na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu, pozvala Kfor i Euleks da zaštite Srbe i njihove svetinje. „Pozivamo nadležne međunarodne institucije, pre svega Kfor i Euleks, da zaštite Srbe i srpske svetinje, jer je podsticanje mržnje prema svemu srpskom postao deo svakodnevnih izjava lidera kosovskih institucija, koje pokazuju da nisu spremne da štite naš narod i naše svetinje“, piše u saopštenju. Kako se dodaje, kao posledica zapaljive retorike režima Aljbina Kurtija, na drugi dan Uskrsa na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu bačena je eksplozivna naprava, koja pukom srećom i zahvaljujući slučajnom prolazniku koji je reagovao nije u potpunosti uništila ovu svetinju. „U 21. veku na tlu Evrope, na teritoriji koju kosovski lideri reklamiraju kao bastion demokratije i ljudskih prava, uništavaju se verski objekti srpskog naroda, pred očima lokalnih i međunarodnih bezbednosnih institucija. Ovo je još jedan dokaz netrpeljivosti sa kojom se suočava srpski narod, ali i dokaz potrebe da se položaj i imovina Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji moraju zaštititi uz jake garancije na međunarodnom nivou“, ističe se u saopštenju. Srpska lista podseća da su crkva Svetog Pantelejmona i druge srpske svetinje u carskom gradu Prizrenu strašno stradale nakon 1999. godine, posebno u Martovskom pogromu 2004. godine, i da nikada niko za to nije odgovarao.

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve (SPC) najoštrije je osudila najnoviji napad na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu i to, kako se ističe, u vreme vaskršnjih praznika i zatražila od kosovske policije da pronađe počinitelje. „Napad na crkvu koja je već zapaljena u neredima u toku martovskog pogroma 2004. godine, kada su u toku jednog dana zapaljene sve srpske pravoslavne srednjovekovne crkve u ovom gradu, pokazuje da baština Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji nije bezbedna i da ima još onih koji žele da unište hrišćansko pravoslavno nasleđe na KiM“, ističe se u saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije. Dodaje se da je napad na crkvu prijavljen kosovskoj policiji i misiji OEBS-a na KiM. Nepoznati počiniocu su protekle noći bacili Molotovljev koktel na crkvicu Svetog Pantelejmona u Prizrenu, u naselju Potkaljaja. Crkvica je obnovljena 1937. godine, a potiče iz srednjeg veka. Bila je zapaljena u martovskom pogromu 2004. godine nakon čega je ponovo obnovljena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana