Vučić i SNF KiM:Sredinom marta skup u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu domaći mediji

Objavljeno: 30.01.2018. 17:12 Izmenjeno: 31.01.2018. 12:52

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Srpskog nacionalnog foruma sa Kosova i Metohije, koju je predvodio predsednik Foruma Momčilo Trajković dogovorili su se da sredinom marta bude održan skup u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu na kojem bi učestvovali i predstavnici Srba sa KiM.

Članovi Foruma upoznali su Vučića sa brojnim problemima Srba u pokrajini i izneli predloge za poboljšanje njihovog položaja.

U saopštenju iz kabineta predsednka Srbije navodi se da je predsednik spreman da deo iznetih predloga bude prihvaćen, a da opravdanost i izvodljivost preostalih predloženih rešenja budu razmatrani u narednom periodu.

Vučić je sastanak sa Trajkovićem zakazao u Beogradu zato što je tokom posete predsednika Srbije Kosovu 20. januara napravljen, kako je saopšteno, propust uprkos želji da čuje mišljenje svih relevantnih predstavnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

 

Trajković o sastanku s Vučićem

Predsednik Srpskog pokreta otpora sa Kosmeta i član Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković izjavio je danas da je potrebno formirati „Državni savet za Kosovo i Metohiju“ koji bi osnovala Vlada Srbije a činila bi ga i značajna imena i misleći ljudi sa prostora Kosmeta.

„I danas u razgovoru sa predsednikom Vučićem izneo sam takvu ideju, da se formira jedan savet gde bi se razgovaralo, raspravljalo o raznim problemima i gde bi mi mogli da utičemo i predlažemo rešenja“, rekao je Trajković, navodeći da je predsednik Srbije veoma dobro razume probleme sa kojima se Srbi suočavaju i da „Vučić razmišlja dobro“.

Trajković je, gostujući u emisiji „Pravi ugao“ na RTV1, kazao da spoljna politika predsednika Vučića stvara ambijent i okvire da se na terenu pozitivno radi.

On je na temu okruglog stola u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu koji bi bio održan u martu, a na kom će svoje mišljenje izneti predstavnici Srba sa KiM, rekao da je potreban i da je danas o tome bilo reči na sastanku sa Vučićem.

„Predsednik je obećao da će doći, a ja sam sa svoje strane obećao da ću sa timom iskusnih i autentičnih predstavnika našeg naroda doći kako bi bila izneta određena rešenja“, kazao je Trajković.

Dodao je da je kompromis potreban, a da „sa koloseka konačnog rešenja treba ići na proces rešavanja konflikta“ i da to „nikako ne znači zamrznuti konflikt“.

Govoreći o tragediji koja je zadesila Srbe na Kosmetu posle ubistva Olivera Ivanovića, Trajković je kazao da su na Kosovu i u srpskim sredinama zavladali „muk, tišina i praznina“ i da se iskreno nada da će uskoro sve okolnosti ubistva Ivanovića biti istražene.

„Potencijal da se otkriju okolnosti oko ovog ubistva sigurno postoji“, rekao je Trajković dodajući da je Oliver Ivanović bio „stub odbrane Mitrovice 1999.godine“, ujedno jako poštovan i od kosovskih Albanaca.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana