Srbija želi sve najbolje Crnoj Gori, ali brine o Srbima Tanjug

Objavljeno: 21.05.2021. 09:20 Izmenjeno: 21.05.2021. 13:57

Srbija želi sve najbolje Crnoj Gori, želi s njom najbolje moguće odnose i sigurno neće biti remetilački faktor u toj zemlji, ali nas zanima položaj srpskog naroda u Crnoj Gori, izjavio je povodom godišnjice osamostaljenja Crne Gore predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

On je komentarišući političke podele i sukobe u Crnoj Gori u vezi sa njenim osamostaljenjem ocenio kako su oni sasvim logični.

„Tamo je decenijama utemeljivana društvena svest o tome da Srbija predstavlja opasnost za crnogorski identitet i državnost, što je apsolutno netačno. Odnosi Srbije i Crne Gore su imali različite oblike kroz istoriju. Obe su imale svoje države, ali se nikad nisu međusobno sukobljavale, nikad se naši narodi nisu svađali“, rekao je Dačić na Prvoj televiziji.

On je podsetio da je takav stav nekada imao i aktuelni crnogorski predsednik Milo Ðukanović.

„Zanimljivo je da je Ðukanović kada je dolazio na vlast starom komunističkom rukovostvu govorio “Nemojte da nam pretite Srbijom, jer time u stvari samo branite svoju vlast, jer iz Srbije nam ne preti nikakva opasnost“. Ðukanović je tada i sam rekao da se ponosi svojim srpskim poreklom i crnogorskom državnošću. I to je u stvari prava definicija.“, naveo je Dačić.

Predsednik srpskog parlamenta je rekao kako uopšte nije bitno reći kako svi moraju da se izjašnjavaju kao Srbi.

„Mi možemo da budemo deo jednog istog plemena, istog naroda, iste krvi, jer imamo zajendičku istoriju“, naglasio je Dačić.

Ocenio je da postoje još mnoge prepreke i da će se mnoge teme upotrebljavati da se dalje zaoštrava situacija u Crnoj Gori.

„Svako od nas kada gleda svoje porodično stablo pronaći će poneku granu koja ide van granice sadašnje Srbije. Da li je to Crna Gora, BiH, Hrvatska, Makedonija, svejedno. Zato je bitno da negujemo zajedništvo. Srbija sigurno neće biti remetilački faktor, nas zanima položaj srpskog naroda u Crnoj Gori“, naglasio je Dačić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana