Srbija među 19% država koje su uvele rodno budzetiranje tanjug

Objavljeno: 30.05.2022. 13:19 Izmenjeno: 30.05.2022. 13:26

Kaže da se u našoj zemlji vodi računa gde ide novac koji je potreban da bi se u državi stvorili jednaki uslovi za sve.

foto tanjug

 

Srbija pripada grupi od 19 odsto država u svetu i retkim državama u Evropi koje su uvele rodno odgovorno budžetiranje, rekla je  potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je, na na konferenciji „Rodno odgovorno budzetiranje-Republika Srbija kao primer dobre prakse“ u Palati Srbija, navela da naša zemlja pored toga što ima mnoge zakone i propise, Zakon o rodnoj ravnopravnosti, strategije i akcione planove, radi na svim stubovima rodne ravnopravnosti, od borbe protiv nasilja do brige o reproduktivnom zdravlju.

Mihajlovićeva je izrazila zadovoljstvo što su korisnici, od lokalnih samouprava Aranđelovca, Kruševca, Kragujevca do ministarstava, sudova i ostalih institucija, u svoje budzete uvrstili rodnoodgovorno budžetiranje.

„Nastavićemo na tome da radimo, zato što bez sredstava nije moguće stvoriti jednake uslove za muškarce i žene“, kazala je Mihajlovićeva.

Objasnila je da rodno budzetiranje znači da se prate ulaganja i kretanje sredstava na svim nivoima, lokalnom, nacionalnom i pokrajinskom u postizanju rodne ravnopravnosti.

Poručila je da je jedno kada se investira samo u one objekte i projekte koje donose dobrobit samo jednom delu populacije, a da je sasvim drugo kada se ulaže u projekte koji omogućavaju jednake uslove za dalji razvoj i muškaraca i žena.

„Osnova rodne ravnopravnosti jeste da stvorimo jednake uslove za devojčice i dečake, devojke i mladiće, miškarce i žene u našoj zemlji i zato se i bavimo rodno odgovornim budžetiranjem“, poručila je Mihajlovićeva.

Objasnila je da rodno budzetiranje znači da se prate ulaganja i kretanja sredstava na svim nivoima lolalnom, nacionalnom i pokrajinskom u postizanju rodne ravnopravnosti.

Poručila je da je jedno kada se investira samo u one objekte i projekte koje donose dobrobit samo jednom delu populacije, a da je sasvim drugo kada se ulaže u projekte koji omogućavaju jednake uslove za dalji razvoj i muškaraca i žena.

„Osnova rodne ravnopravnosti jeste da stvorimo jednake uslove za devojčice i dečake, devojke i mladiće, miškarce i žene u našoj zemlji i zato se i bavimo rodno odgovornim budzetiranjem“, poručila je Mihajlovićeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana