Srbija lider u Evropi po broju žena u IT sektoru Tanjug

Objavljeno: 25.04.2019. 12:32 Izmenjeno: 25.04.2019. 12:32

Srbija je lider u Evropi po broju žena i devojaka u sektoru informacionih tehnologija i, ukoliko iskoristi svoje potencijale, može da bude pobednica Četvrte industrijske revolucije, poručila je predsednica vlade Ana Brnabić na obeležavanju Međunarodnog dana devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama.

 

Brnabić je učenicama osnovnih škola koje su prisustvovale obeležavanju tog međunarodnog dana, na skupu u Beogradu, poručila da su najveći potencijal Srbije i da će vlada učiniti sve da uspostavi kvalitetan obrazovni sistem i omogući bolje uslove za život, kako bi ostale i radile u Srbiji.

Istakla je da je Srbija lider u Evropi po broju žena i devojaka u sektoru informacionih tehnologija i da će EU biti potrebno deset godina da nas stignu.

„Mislim da su naša pamet, znanje i obrazovanje tako jaki da uskoro možemo da postanemo u celom svetu četvrte industrijske revolucije, u kojem živimo, jedan od lidera u Evropi“, rekla je Brnabić i dodala da je potrebno da imamo hrabrosti i spremnosti da se menjamo.

Premijerka je istakla da vlada ima dva prioriteta – digitalizaciju i obrazovanje i dodala da Četvrta industrijska revolucija pruža našoj zemlji šansu da nadoknadi sve što je ranije propustila u svom razvoju.“Mislim da imamo šansu koju, ako propustimo dugo vremena nećemo imati, a imamo znanje i ogroman potencijal i možemo da budemo pobednice četvrte industrijske revolucije, promenimo društvo i zemlju, napravimo lepšu, jaču i srećniju zemlju, dobar dom za vas“, rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da je obrazovanje preduslov za to i apsolutni prioritet vlade Srbije.

U tom smislu, podsetila je da je Srbija ove nedelje postala 23. punopravna članica CERN, da se mnogo ulaže u uvođenje digitalnih udžbenika, da je pet puta podignut broj specijalizovanih IT odeljanja u gimnazijama širom Srbije, te da je od 1. januara uveden i Fond za nauku.

„To su potpuno novi prioriteti naše države kako bismo mladima dali bolju šansu i zajedno sa njima napravili konkurentu državu i društvu, otovrenu zemlju koja se ne plaši izazova“, rekla je Brnabić.

Ona je devojčicama poručila da veruju u sebe, da ne pristaju na podele, idu napred i budu hrabre, a da će ih država u tome podržati.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana