Srbija izabrana za domaćina renomirane međunarodne izložbe EXPO2027 tanjug

Objavljeno: 21.06.2023. 13:33 Izmenjeno: 02.08.2023. 12:43

Srbija je jedina zemlja iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe.

Srbija je izabrana za domaćina renomirane međunarodne izložbe EXPO2027. Srbija je pobedila u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u kojima je imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija. Srbija je bila jedna od pet kandidata pored SAD, Tajlanda, Španije i Argentine. Srbija je imala posebnu prezentaciju. Tokom glasanja podršku delegaciji Srbije dali su predstavnici Kine, koji su zajedno sa delegacijom Srbije navijali tokom glasanja. Srbija je jedina zemlja iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin ove prestižne izložbe.

Američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je Srbiji što je izabrana za domaćina renomirane međunarodne izložbe EXPO2027. “Čestitamo Srbiji na njihovoj ubedljivoj ponudi i radujemo se što ćemo prikazati neverovatan paviljon 2027. Hvala svima koji su podržali kandidaturu SAD za domaćina 2027“, napisao je Blinken na svom nalogu na Tviteru. Srbija je bila jedna od pet kandidata pored SAD, Tajlanda, Španije i Argentine, a u izboru za domaćina EXPO2027 pobedila je u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) sa najvećim brojem glasova, dok je u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija. Tokom glasanja podršku delegaciji Srbije dali su predstavnici Kine, koji su zajedno sa delegacijom Srbije navijali tokom glasanja.

Generalna skupština Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) čestitala je danas Srbiji na izboru za domaćina specijalizovane izložbe EXPO 2027. Kako je objavljeno na Tviteru zemlje članice te organizacije dale su Srbiji devet glasova više nego Španiji. „Zemlje članice BIE-a izabrale su Srbiju za zemlju domaćina specijalizovane EXPO 2027/2028 sa 81 glasom, dok je Španiji dat 71 glas. Čestitamo Beograde“, navodi se u objavi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 16°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana