Srbija i Kipar potpisali sporazum o zaštiti od katastrofa Tanjug

Objavljeno: 02.07.2021. 17:36 Izmenjeno: 05.07.2021. 10:52

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ministar unutrašnjih poslova Kipra Nikos Nuris potpisali su u Beogradu Sporazum između vlada dve zemlje o saradnji u oblasti zaštite od katastrofa

Po potpisivanju Sporazuma, ministar Vulin zahvalio se Kipru na snažnoj, odlučnoj i ispravnoj politici koju ta država ima kada je u pitanju odnos prema „lažnoj državi Kosovo“, saopštio je MUP.

„Još jednom sam dobio čvrsto uveravanje da Kipar neće menjati svoju poziciju po pitanju nepriznavanja lažne države Kosovo i to je veliko ohrabrenje za nas“, istakao je Vulin koji se Kipru zahvalio i na poziciji koju je ta zemlja imala prilikom pokušaja Prištine da postane punopravni član Interpola.

Ministar je rekao da se glas Kipra čuje i na forumima gde naše zemlje nema i naglasio da Srbiji mnogo znači to što zna da ima sigurnog i iskrenog prijatelja koji uvek zastupa njene interese.

Srbija će, kako je istakao ministar Vulin, uvek podržavati svoje prijatelje sa Kipra, razumeti njihovu poziciju i tamo gde postoji glas Srbije govoriti u skladu sa potrebama i interesima Kipra.

Vulin i ministar Nuris razgovarali su i o problemu iregularnih migracija, a ministar Vulin je naglasio da ni Srbija ni Kipar nisu izazvali i pokrenuli migrantsku krizu i da je ove dve zemlje ne mogu ni rešiti.

„Srbija od 2015. godine, kada je migrantska kriza počela traži od Evropske unije da izađe sa jedinstvenom politikom, bez koje se ona neće usporiti, a kamoli rešiti“, rekao je Vulin, istakavši da Srbija trenutno na svojoj teritoriji ima oko 5.000 migranata, a Kipar 36.000, što je oko četiri odsto ukupne populacije ove zemlje.

„To je zabrinjavajuće i Evropska unija bi morala da obrati više pažnje na to što se dešava na Kipru“, ocenio je Vulin.

Govoreći o potpisanom sporazumu, Vulin je naglasio da profesionalci dve zemlje mogu mnogo da nauče jedini od drugih, zbog čega je dogovorena razmena ekspertskih timova, ne samo kada su u pitanju obuke u oblasti reagovanja i umanjenja posledica prirodnih katastrofa, već i kada je u pitanju kontrola granica i borba protiv iregularnih migracija.

Ministar Nuris istakao je da Kipar stoji uz Srbiju i poštuje bratske odnose dva naroda koji su zasnovani na čvrstim vezama koje počivaju na prijateljstvu.

Ministar Nuris je naglasio da je sa ministrom Vulinom imao produktivan razgovor, na kome su dogovorene konkretne aktivnosti koje za cilj imaju jačanje saradnje između dve zemlje i njihovih policija.

„Potpisivanjem ovoga sporazuma omogućiće se pružanje međusobne pomoći između Srbije i Kipra u slučaju katastrofa i aktivnosti u oblasti zaštite i spasavanja. Takođe, biće omogućena i razmena eksperata, stručnih znanja, mišljenja, tehničko tehnoloških saznanja, kao i razmena na planu obrazovanja, obuke i opreme“, precizirao je Nuris.

Govoreći o iregularnim migracijama, Nuris je naveo da Kipar u poslednjih nekoliko godina doživljava sistematski dolazak velikog broja iregularnih migranata.

„Sedamdeset odsto takvih iregularnih migranata dolazi iz Turske, preko dela kiparske teritorije koji nije pod efektivnom kontrolom kiparskih snaga. Samo u periodu od januara do maja ove godine imali smo 4.000 neregularnih prelazaka zelene linije, toliko lica je podnelo zahtev za azil i svi su bili sirijske nacionalnosti“, rekao je Nuris.

Kako je naglasio, Kipar kao članica Evropske unije ima čvrst stav koji je zauzeo tokom pregovora sa ostalim državama članicama EU kada je reč o novom paktu o migracijama i azilu.

„Treba da se uspostavi Centralni mehanizam vraćanja iregularnih migranata i njime da rukovodi Evropska komisija. Drago mi je što sam čuo da i srpska vlada podržava ovaj stav i ovaj naš zahtev“, zaključio je Nuris, koji je pozvao ministra Vulina da poseti Kipar.

Vulin i Nuris, u sklopu posete delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova Kipra Srbiji, obišli su i Vatrogasno-spasilačku brigadu Beograd, gde su se upoznali sa metodama rada i opremom koju koriste srpski vatrogasci-spasioci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana