Srbija i EU za inovacije: PRIJAVITE SE ZA BESPOVRATNA SREDSTVA FONDA studio b

Objavljeno: 27.07.2023. 13:23 Izmenjeno: 27.07.2023. 13:26

Fond za inovacionu delatnost podseća privatni i akademski sektor Srbije da je u toku javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj novih proizvoda usluga i/ili tehnologija, vredan 10,3 miliona evra. Fond je zahvaljujući podršci Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Evropskoj uniji osigurao nastavak podrške za razvoj inovacija kroz Program ranog razvoja, Program sufinansiranja […]

Fond za inovacionu delatnost podseća privatni i akademski sektor Srbije da je u toku javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj novih proizvoda usluga i/ili tehnologija, vredan 10,3 miliona evra. Fond je zahvaljujući podršci Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Evropskoj uniji osigurao nastavak podrške za razvoj inovacija kroz Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede.

 

Rok za dostavljanje predloga inovativnih projekata preduzeća je 15. septembar 2023. godine, a prijave iz svih oblasti nauke i tehnologije se dostavljaju online, putem Fondovog portala.

 

U okviru novog paketa podrške, Fond je stavio na raspolaganje značajna sredstva za projektno finansiranje inovativnih preduzeća u iznosu do 120.000 evra i do 500.000 evra po pojedinačnom projektu, u zavisnosti od programa.

Program ranog razvoja (Mini Grants Program) namenjen je startapima koji su u fazi validacije poslovne ideje ili ranoj fazi razvoja novih proizvoda za kojom postoji potreba na tržištu. Cilj programa je da se obezbeđivanjem finansiranja za razvoj inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom podstakne inovativno preduzetništvo i omogući opstanak poslovanja tokom kritične faze istraživanja i razvoja. Startapima je na raspolaganju do 120.000 evra po projektu, odnosno do 70% ukupno odobrenog budžeta projekta.

Program sufinansiranja inovacija (Matching Grants Program) namenjen je preduzećima kojima su potrebna znatna finansijska sredstva za realizaciju razvojnog ciklusa tehnoloških inovacija i pokrivanje visokih troškova za prenos istraživanja u komercijalno održiv proizvod. Etabliranim preduzećima u okviru ovog programa na raspolaganju je 500.000 evra po projektu, odnosno do 60%/70% ukupnog budžeta projekta.

Program saradnje nauke i privrede (Collaborative Grant Scheme Program) ima za cilj da unapredi industrijska istraživanja tako što će podstaći preduzeća iz privatnog sektora i naučnoistraživačke organizacije iz javnog sektora da sprovode zajedničke projekte u okviru konzorcijuma sa idejom da stvaraju nove ili unaprede postojeće komercijalno isplative proizvode i usluge, kao i inovativne tehnologije sa značajnim uticajem na budući razvoj i tržišnim potencijalom. Fond kroz ovaj program podrške dodeljuje do 500.000 evra po projektu, odnosno do 60%/70% ukupnog budžeta projekta.

 

Detalji programa i neophodna dokumentacija za prijavu nalaze se na internet prezentaciji Fonda, a u cilju što bolje informisanosti i pripreme, tokom trajanja javnog poziva Fond organizuje i online Info sesije za sve zainteresovane podnosioce prijava svakog četvrtka od 13 časova. Učešće je dostupno putem linka.

Sredstva za realizaciju javnog poziva obezbeđena su kroz IPA projekat „Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća“, koji Fond za inovacionu delatnost sprovodi zahvaljujući zajedničkom ulaganju Srbije i Evropske unije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana