Srbija dobila još četiri aviona MiG-29 od Belorusije Tanjug

Objavljeno: 25.02.2019. 15:44 Izmenjeno: 26.02.2019. 12:46

Srbija dobila još četiri „miga 29“ koje je donirao predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

foto Beta

Delegacija Ministarstva odbrane i Ratnog vazduhoplovstva VS, koju je predvodio ministar odbrane Aleksandar Vulin, prisustvovala je u 558. vazduhoplovnom zavodu u Baranoviču primopredaji četiri beloruska MiG-29.

Migovi su od danas i formalno u vlasništvu Srbije, a u našu zemlju će doći pošto bude završen remont koji je počeo u beloruskom remontnom zavodu 22. februara.

„Možemo slobodno da kažemo da mi od danas raspolažemo sa 14 „Migova“ 29 što je broj koji nismo mogli da sanjamo 2012. godine kada je predsednik Vučić postao ministar odbrane“, rekao je Vulin, napomenuvši da su avioni došli kao rezultat ličnih odnosa Vučiha s predsednikom Belorusije Lukašenkom i da su deo ugovora o vojno-tehničkoj saradnji i pomoći Belorusije Srbiji.

Dogovoreno je da se remont i prva faza modernizacije „Migova“ 29 završi u beloruskom 558. vazduhoplovnom zavodu u Baranoviču, a Vulin je napomenuo da će prva faza remonta i druga – modernizacije biti završene u roku.

Imaćemo, kako je naveo, 14 Migova na nivou generacije 4+ što znači da su među najsavremenijim avionima na svetu.

„Naše ratno vazduhoplovstvo decenijama nije bilo snažnije, naši piloti sada mogu da računaju na časove naleta kao u vreme JNA, mogu da računaju da će upravljati najsavremenijim sredstvima a naše nebo i naša Srbija će biti sigurna, slobodna i nezavisna. Ovo je veliki dan za državu Srbiju, veliki dan za naše Ratno vazduhoplovstvo“, izjavio je Vulin.

Prijemu aviona MiG 29 prisustvovao je i komandant RV i PVO general-major Duško Žarković koji je istakao da su srpski piloti spremni za još četiri aviona.

„Imamo dovoljan broj pilota, podižemo nivo njihove obučenosti i spremni smo za prijem ova četiri aviona. Istovremeno sa prijemom ovih aviona mi u Srbiji raspolažemo avionima na kojima se vrši obuka. U poslednje vreme smo imali obuku petorice pilota koji su završili preobuku u inostranstvu kao i dvojicu pilota koji su preobuku završili u 204. vazduhoplovnoj brigadi“, istakao je general Žarković.

Načelnik štaba za naoružanje Ministarstva odbrane Belorusije general-major Andrej Fedin podsetio je da se u ovoj godini obeležava 25 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Belorusije i Srbije zasnovanih na poverenju, poštovanju i podršci, te da istovremeno obeležavamo pet godina od uspostavljanja veza između ministarstava odbrane.

„Ponosan sam sam što je naša vojna saradnja veoma intenzivna i što danas prisustvujemo svečanoj ceremoniji primopredaje migova 29 Ministarstvu odbrane“, izjavio je Fedin i podsetio da srpski i beloruski vojnici aktivno učestvuju u zajedničkim vojnim vežbama i međunarodnim vojnim igrama, pripremama za inostrane misije.

Napomenuo je da veoma ceni vojne veze sa Srbijom, te da Belorusi Srbiju doživljavaju kao bratsku i prijateljsku zemlju i da će rado pomoći u učvršćivanju odbrambene moći bratske države.

„Želim da se migovi podižu na nebo samo tokom obuke i svečanosti“, poručio je general Fedin.

Predsednik Državnog vojno-industrijskog komiteta Roman Aleksandrovič Golovčenko rekao je da će 558. vazduhoplovni zavod učiniti sve da u ugovorenom roku poveća potencijal i borbenu moć migova 29 koji su danas predati Ministarstvu odbrane Srbije.

Dodao je da je za Zavod ovaj dan veoma značajan jer je i bitan korak ka učvršćivanju odnosa dve zemlje. Golovčenko se nada da će ova četiri miga biti vidan deo štita Srbije radi očuvanja njene nezavisnosti i suvereniteta.

U protekle dve nedelje stručni tim Ministarstva odbrane i Vojske Srbije je, zajedno sa svojim beloruskim kolegama iz Ministarstva odbrane, AO „Belteheksport“ i 558. remontnog zavoda, izvršio je prijem četiri aviona MiG-29 sa pratećim kompletima zemaljske opreme.

Avioni su odmah predati na generalni remont i modifikaciju opreme kako bi bili opremljeni kao i ostalih 10 aviona koji sada štite nebo Srbije. Beloruski migovi imaju dvostruko duže vreme patroliranja u odnosu na starije verzije MiG 29.

Tehničko stanje i raspoloživi resursi aviona koji su u prvoj trećini njihovog veka upotrebe, kao i stanje njihovih vitalnih agregata, sklopova i sistema govore da su oni do sada održavani i eksploatisani u skladu sa propisanim tehničkim normama i velikom pažnjom i predstavljaju visokokvalitetnu platformu za nastavak njihove eksploatacije i dalju modernizaciju.

Inače, Vulina je na aerodromu ispratio njegov beloruski kolega general-potpukovnik Andrej Aleksejevič Ravkov.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana