Sporazum opozicije u Crnoj Gori: Neće biti „lova na veštice“

Objavljeno: 09.09.2020. 19:50 Izmenjeno: 09.09.2020. 19:54

Nosioci tri liste koje su na izborima osvojile većinu – Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović – potpisali su i javno predstavili sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali da nova vlada Crne Gore neće pokretati nikakve inicijative ili postupke za izmenu državne zastave, grba i himne.

U Sporazumu se navodi da će nova demokratska vlada u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, ojačati i unaprediti saradnju s NATO-om i brzo, u potpunosti i predano, sprovesti sve reforme potrebne za punopravno članstvo Crne Gore u EU. Nova vlada, kako se dodaje, neće pokrenuti ni postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Nova vlada, kako je navedeno, neće sprovoditi revanšizam na političkoj niti na bilo kojoj drugoj osnovi, usvojiće i revidirati sve zakone u skladu s evropskim standardima radi što brže integracije Crne Gore u Evropsku uniju i omogućiće manjinskim strankama učešće u vladi, bez obzira na to da li imaju parlamentarni status ili ne. Svaka borba protiv korupcije jeste borba za Crnu Goru, rekao je nosilac liste koalicije „Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić i poručio onima koji su ih izabrali da ih prijave ako posumnjaju da su korumpirani.

Aleksa Bečić, lider koalicije „Mir je naša nacija”, poručuje da sporazum sam po sebi govori više od bilo koje njihove rečenice, da više nema povratka u prošlost, ali i da neće biti „lova na veštice”.

Lider koalicije „Crno na bijelo” Dritan Abazović očekuje da će buduća vlada imati podršku međunarodne zajednice, a kao ključne tačke delovanja naglašava ekonomiju i borbu protriv korupcije i organizovanog kriminala.

Lideri većinske koalicije poručuju da ne odustaju od ideje o formiranju ekspertske vlade i da u ovoj fazi razgovora neće isticati nijedno ime, bilo da premijera bilo ministara, a da će sva personalna rešenja, kada za to dođe vreme, biti transparentrna i argumentovano obrazložena. Nova vlada biće sve ono što ona koju je vodio Milov DPS nije bila, poručili su potpisnici sporazuma.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana