Split u dimu, gradom se širi smrad Tanjug

Objavljeno: 19.07.2017. 11:39 Izmenjeno: 19.07.2017. 11:39

Požar na Karepovcu, kod Splita, ponovo tinja, ponovo gori i veliko splitsko smetlište, a gradom se širi težak smrat, a ako vatra zahvati deponiju tom gradu preti ekološka bomba, upozoravaju stručnjaci, preneli su hrvatski mediji.

Dežurne službe, piše Slobodna Dalmacija, napominju da straha od novog požara nema, ali da situacija nipošto nije bezazlena.

„Dim izlazi iz Karepovca, vatrogasci su i dalje na terenu, ali nema opasnosti od požara““, kažu nadležni i objašnjavaju da je „verovatno vatra ušla u dublje slojeve, te da Karepovac sada treba natopiti i zatrpati“.

Smrad se oseća po celom gradu, sve do Solina, dok se s Klisa pruža zastrašujući pogled na Split.

Nad gradom se nadvio veliki dimni oblak, velik nekoliko kilometara, a iz Vatrogasnog operativnog centra da nema vetra koji bi razneo dim i raščistio vazduh.

Takva situacija ipak nipošto se ne sme ignorisati jer i sami vatrogasci preporučuju građanima da zatvore prozore svojih domova i upale klime ako ih imaju.

Grđanima se takođe savetuje da redovno prate medije jer će Zavod za javno zdravstvo promptno izvestititi o eventualnom pogoršanju kvalitete vazduha.

U nadležnom centru je rimljeno veliki broj poziva zabrinutih građana koji taže savet kako da se ponašaju u ovakvoj situaciji.

Javili su se i neki građani koji su vrlo zabrinuti zbog trenutne situacije i potencijalne ekološke bombe koja preti Splitu.

Oni su u strahu i da svoju decu pošalju van grada.

Iz Centra kažu da razloga za paniku nema.

„Kvalitet vazduha u Splitu je jutros zadovoljavajući i nema opasnosti za građane. Stalno pratimo stanje i vršimo merenja, ako dođe do pogoršanja situacije javnost će biti blagovremeno upozorena“, saopštio je Mate Herceg iz županijskog centra za Slobodnu Dalmaciju.

Sa zgarišta na Kili i Karepovcu i jutros se diže gusti dim koji je prekrio šire splitsko područje. U Splitu se na otvorenom teško diše, a dim grize za oči.

Na području Žrnovnice, Tugara, Strožanca i Srinjina tokom noći nije bilo većih problema, javljaju iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra. Iako je na ovom području jutros još uvek vidljiv dim, nema veće vatre, a manje plamenove brzo saniraju vatrogasci koji obezbeđuju požarište.

Na požarište na Karepovcu takođe je pozvan jedan kanader koji će uskoro obići teren.

“ Da se zapalio Karepovac, strah me je i da pomislim šta bi se dogodilo. Bila bi to katastrofa teško zamislivih razmera“, rekao je za Slobodnu prof. dr. sc. Stanko Uršić, naučnik koji godinama već upozorava na opasnosti od spaljivanja otpada.

Profesor Uršić objašnjava da je dim s deponija “katastrofalno toksičan“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana