Španija diže dronove za nadzor granice Tanjug

Objavljeno: 27.02.2017. 16:26 Izmenjeno: 27.02.2017. 17:29

Španija planira da iskoristi dronove i aerostatične balone opremljene termalim kamerama kako bi nadgledala granice enklava Seute i Melilje na severu Afrike i time delovala nezavisno od Maroka u cilju sprečavanja masovnog ulaska migranata.

Pre deset dana je nekoliko stotina afričkih migranata pokušalo da pređe dvostruki zid opasan žicom na granici španske severnoafričke englave Seute i Maroka.

Procenjuje se da je granicu prešlo preko 500 migranata, što je jedan od najvećih upada otkad je ograda ojačana 2005. godine.

Nekoliko dana kasnije, još 350 ljudi je upalo nakon što su prošli kroz ogradu koristeći čekiće i klešta.

Državni sekretar za bezbednost Hose Antonio Nijeto saopštio je da Španija ne zamera Maroku, navodeći da je saradnja odlična kao i to da sumnja da je se nešto moglo učiniti u ovom slučaju.

Nijeto dodaje da je upravo zbog takvih slučajeva masovnih upadanja neophodno korisćenje dronova i aerostatičnih balona, jer je na mestu granice vidljivost veoma ograničena.

Takva vrsta prismotre omogućila bi španskoj policiji dovoljno vremena kako bi organizovano delovali u cilju sprečavanja prelazaka, prenela je Hina.

Migranti sve učestalije koriste španske enklave na severu Afrike, Seutu i Melilju, kao ulazne tačke u Evropu, penjući se preko žice ili plivajući duž obale.

Španska obalska straža spasila je 257 migranata, koji su pokušali da se iz Maroka domognu Evrope u gumenim čamcima, tokom vikenda.

Prema procenama Međunarodne organizacije za migraciju, oko 1.000 migranata stiglo je u Španiju morskim putem između 1. januara i 22. februara, a oko 38 je poginulo, prenosi AFP.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana