SNS predlaže Orlića za predsednika Skupštine tanjug

Objavljeno: 30.07.2022. 11:47 Izmenjeno: 30.07.2022. 12:26

Istakao je da je prvi i najvažniji noseći organ vlasti iz kojeg proističe svaka zakonodavna aktivnost iz kojeg se bira izvršna vlast, Skupština.

Na sendici Predsednistsva Srpske napredne stranke (SNS), na predlog predsednika partije Aleksanra Vučića, doneta je odluka da kandidat narodnjaka za funkciju predsednika Narodne Skupštine bude dr Vladimir Orlić, saopštio je  član Predsedništva Nikola Selaković.

Selaković je, nakon sastanka Predsedništva, rekao da su na sastanku razmatrana pitanja aktuelne politicke situacije u zemlji i regionu, ali i trenutno najvažnijim pitanjima, a to su pitanja formiranja vlasti nakon izbora održanih na proleće.

„U nedelji pred nama pristupćemo izboru rukovodstva i formiranju randih tela Skupštine. Suštinska odluka koja je doneta na sednici Predsedništva SNS je da pomladimo rukovodstvo, kako Skupštine, tako i vlade Srbije u svakom smislu te reči“, preneo je Selaković.

SNS jednoglasno doneo odluku o Orliću

Predsedništvo Srpske napredne stranke odluku da Vladimir Orlić bude kandidat za predsednika Skupštine Srbije donelo je jednoglasno, saopštio je funkcioner SNS Nikola Seaković.

“Odluka je doneta aklamacijom, apsolutno jednoglasna”, rekao je Selaković na pitanje novinara da li su članovi Predsedništva glasali jednoglasno.

On je dodao da SNS kandidaturom Orlića za funkciju predsednika parlamenta pokažuje kakav “neverovatni potencijal” leži u toj stranci, najjačoj na političkoj sceni Srbije,

“Ponosim se što je to moja generacija, 1983. godište, a Orlić je od mene stariji samo 15 dana”, konstatovao je Selaković i dodao da je ponosan što je sa Orlićem u istoj stranci od njenog osnivanja.

Govoreći o Orliću, rekao je da je on “fantastični iznženjerski um, čovek britke i jake reči”, čije su diskusije u parlamentu do sada bile “uživanje za slušanje”, jer je argumentovano i snažno politički nastupao i borio se za ideju koju je promovisala SNS i predsednik Aleksandar Vučić.

Podmlađujemo rukovodstvo, i Skupstine i Vlade

U skladu sa odlukom da se podmladi rukovodstvo Skupštine, ali i Vlade Srbije, Predsedništvo SNS je na sednici odlučilo i da za buduće rukovodstvo poslaničke grupe, a verovatno i za potpredsednika parlamenta predloži jednog od četiri kandidata.

To su Milenko Jovanov, Marina Raguš, Nevena Ðurić i Sandra Božić, saopštio je član Predsedništva SNS Nikola Selaković.

“To su izvanredni ljudi, koji će u budućem periodu obavljati neku od važnih funkcija, potpredsednika Skupštine, ili će voditi našu poslaničku grupu”, rekao je Selaković.

Vučić će voditi razgovore o budućoj koaliciji

Ministar spoljnih poslova i funkcioner SNS Nikola Selaković preneo je novinarima da je Predsedništvo SNS danas ovlastilo predsednika stranke Aleksandra Vučića da u narednima danima vodi razgovore o budućoj koaliciji.

„Dakle, sa prestavnicima onih lista sa kojima sebe vidimo potencijalno u budućoj Vladi Srbije. Doneta je i odluka da ćemo kroz 10 dana održati novu sednicu Predsedništva SNS na kojoj ćemo se izjasniti o politici koju će buduća vlada voditi, ali i o kadrovskim rešenjima sa kojima će SNS biti zastupljena u budćoj Vladi Srbije“, naveo je Selaković.

Nije odlučeno ko će biti koalicionu partner SNS

Član Predsedništva SNS Nikola Selaković rekao je da još nije poznato ko će biti koalicioni partneri SNS za novu vladu, ali da to što će predsednik Aleksandar Vučić narednih dana nastavi razgovore na tu temu daje uverenje da ce to biti vlada koja ce na najbilji način da vodi računa o interesima i zastiti interesa države Srbije i svih njenih građana i srpskog naroda kao državotvornog faktora.

„Da je već odlučeno ko će biti koalicioni partneri ne bi se vodili više razgovori, a razgovori će se voditi. Uveren sam da kada predsednik Vucić vodi te razogovore imacemo vladu koja ce na najbilji način da vodi računa o interesima i zastiti interesa države Srbije i svih njenih građana i srpskog naroda kao državotvornog faktora“, rekao je Selaković odgovarajući na pitanje da li SPS ostaje koalicioni partner naoprednjaka novinara i sa kim će formirati vladu.

Na pitanje o tome da se poslednjih dana od visokih funkcionera SNS moze čuti da u vladi nema prostora za Nebojšu Stefanovića ili Zoranu Mihajlović, Selaković je rekao da se o konkretnim kadrovskim resenjima danas nije govorilo.

„Cinjenica da imate razlicita i ne uvek unisona misljenja i nasih članova, sto govori o suštinskom demokratskom potencijalu i dijalogu koji smo spremni da vodimo“, napomenuo je Selaković.

On je najavio da će o kadrovskim rešenjima biti reči na narednoj sednici Predsedništva kada će se govriti o sastavu vlade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana