Slovačka sprečava profitiranje posrednika od uvoza radnika s Balkana Beta

Objavljeno: 23.01.2018. 16:38 Izmenjeno: 23.01.2018. 16:39

Premijer Slovačke Robert Fico je najavio da će ove godine Vlada doneti mere kako bi od niske nezaposlenosti profitirali Slovaci, a ne strane posredničke agencije, uvozom radne snage sa Balkana ili trećih zemalja.

 

„Ne želim da za nekoliko godina Slovačka izgleda kao predgradje Brisela puno imigranta iz zemalja u razvoju. Spreman sam zato da ove godine usvojim mere za tržište rada. Slovačkoj ide dobro, brojke nezaposlenosti su jasne, a problem postaje ogroman nedostatak kvalifikovane radne snage“, napisao je Fico na Fejsbuku.

Slovački premijer je upozorio da samo slovačke fabrike automobila najavljuju da će im 2020. godine biti potrebno još 14.000 kvalifikovanih radnika.

„Ja sam odlučno protiv toga da tudje posredničke agencije profitiraju na uvozu radne snage sa Balkana i iz trećih zemalja. Naša politika mora da bude postavljena na načelu da pre svega Slovaci i Slovakinje imaju posao i da mogu da poboljšavaju svoj standard“, napisao je premijer.

Ficova vlada planira ove godine su pritisak na privredu da poveća plate, i zabrana „dampinga“ da posredničke agencije i fabrike zapošljavaju strance, pre svega Ukrajince i Srbe, za manje plate, i u gorim uslovima nego što imaju Slovaci.

Ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter izneo je juče da medju stranim radnicima u Slovačkoj ima najviše Srba prošle godine 12.259, dok je Ukrajinaca prošle godine u Slovačkoj radilo 4.626.

Prošle godine broj srpskih radnika u slovačkim fabrikama porastao je za 6.800.

Ove godine će već na zapošljavanje uticati novi slovački propisi koji zabranjuju preduzećima i posredničkim agencijama da strani radnici budu plaćeni manje i da imaju manju zaštitu radničkih prava i gore uslove nego Slovaci, najavio je ministar.

U Slovačkoj je u evidenciji 49.478 stranih radnika, od toga 27.726 državljana Evropske unije i 21.752 državljana „trećih zemalja“. Sa slovačkom radnom dozvolom radi ih 8.900, kazao je Rihter.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana