SLO protiv austrijske vežbe,Balkan da ne prevozi ljude u EU Tanjug

Objavljeno: 15.06.2018. 15:27 Izmenjeno: 15.06.2018. 15:29

Sve države zapadnog Balkana moraće aktivnije da se uključe u rešavanje migrantske situacije, a ne samo da sopstvenu saradnju svode na „prevoženje ljudi u Evropsku uniju“, navodi se u pismu koje je slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Vesna Ðerkeš Žnidar uputila zvaničnicima Evropske komisije.

 

Hina prenosi da je Ðerkeš Žnidarova pismo, koje hrvatska agencija ocenjuje kao oštro, poslala Visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, kao i komesarima Dimitrisu Avramopoulosu, Johanesu Hanu i Džulijanu Kingu.

Slovenački mediji objavili su danas da je ministarka pomenute članove Evropske komisije obavestila o aktivnostima Slovenije na suzbijanju ilegalnih migracija i o saradnji sa drugim zemljama na potencijalnim migrantskim rutama, a o pismu je obavestila i ministre unutrašnjih poslova Austrije i Hrvatske, Herberta Kikla i Davora Božinovića.

„Na nama je da državama u regionu koliko je god to moguće pomognemo. Zato pozivam da Evropska komisija i nadležne agencije EU brzim i direktnim aktivnostima doprinesu poboljšanju stanja u regionu“, navedeno je u pismu slovenačke ministarke.

Hina prenosi da su slovenački mediji objavili da je Ðerkeš Žnidarova osim toga austrijskog kolegu Kikla obavestila da se Slovenija protivi vežbi zaustavljanja izbeglica koja će se održati 25. juna na granici u blizini graničnog prelaza Špilfeld/Šentilj, s austrijske strane.

Prema navodima slovenačkih medija, u predviđenoj vežbi, kojoj se Slovenija protivi zbog njenog koncepta, ali i termina koji se poklapa sa praznikom slovenačkog Dana nezavisnosti, trebalo bi da učestvuje nekoliko stotina pripadnika specijalne austrijske vojno-policijske jedinice Puma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana