Skupština razrešila Bastu, prihvatila formiranje Anketnog odbora tanjug

Objavljeno: 11.07.2023. 19:50 Izmenjeno: 11.07.2023. 19:50

Poslanici Skupštine Srbije  su većinom glasova razrešili dužnosti ministra privrede Radeta Bastu. Za razrešenje je glasalo 149, a nije glasalo 45, od ukupno 194 poslanika. Razrešenje ministra privrede predložila je premijerka Ana Brnabić, na inicijativu koalicije SPS-JS, koja ga je i predložila na tu funkciju, jer je davao izjave koje su u suprotnosti sa državnom […]

Poslanici Skupštine Srbije  su većinom glasova razrešili dužnosti ministra privrede Radeta Bastu.

Za razrešenje je glasalo 149, a nije glasalo 45, od ukupno 194 poslanika.

Razrešenje ministra privrede predložila je premijerka Ana Brnabić, na inicijativu koalicije SPS-JS, koja ga je i predložila na tu funkciju, jer je davao izjave koje su u suprotnosti sa državnom i nacionalnom politikom.

Ovlašćenja ministra privrede do izbora novog preuzeće ministar finansija Siniša Mali.

Poslanici su danas usvojili i Izveštaj o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobar 2022. do kraja marta 2023, sa posebnim osvrtom na izveštavanje o slučajevima nasilja u televizijskim programima.

Doneli su i odluku o formiranju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u OŠ “Vladislav Ribnikar” i na teritoriji Mladenovca i Smedereva.

Taj predlog je podneo opozicioni poslanik šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub Radomir Lazović, a prema najavama, na čelu tog odbora biće poslanik opozicije, a učestvovaće sve poslaničke grupe.

Odluka o formiranju Anketnog odbora će stupiti na snagu ranije od osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, odlučila je skupština.

Poslanici su usvojili i Vladin izveštaj o bezbednosnoj situaciji u Srbiji nakon masovnih ubistava.

Na dnevnom redu sednice bilo je i glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, o čemu su poslanici glasali prethodne nedelje i nisu izglasali nepoverenje ministru Gašiću.

Sednica koju je tražila opozicija počela je još 18.maja, kada se krenulo sa raspravom o vladinom izveštaju o bezbednosnoj situaciji.

Rasprava o toj tački je završena u redovnom zasedanju, a potom je zakazana nova sednica u vanrednom zasedanju 30.maja sa istim tačkama dnevnog reda, ali bez vladinog izveštaja.

Poslanici sa višegodišnjim iskustvom ocenili su da nijedna sednica nije ovoliko dugo potrajala, nešto manje od dva meseca, budući da se o svakoj tački raspravljalo pojedinačno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Grmljavina

Trenutna temperatura 24°C

Grmljavina

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana