Država povećala vlasnički udeo u Galenici Tanjug

Objavljeno: 14.08.2017. 11:27 Izmenjeno: 15.08.2017. 14:19

Na skupštini akcionara Galenike, koja je održana danas, doneta je odluka o konverziji duga u vlasnički kapital države u vrednosti od 14,696 milijardi dinara.

Reč je o potraživanjima Republike Srbije i Javnog preduzeća „Srbijagas“.

Dug prema Republici Srbije je 10,9 miliajrdi dinara, i konvertuje se u akcije države, a ukupan iznos potraživanja „Srbijagasa“ je bio 3,794 milijardi dinara.

Država tako povećava vlasnički udeo na više od 90 odsto i mogla bi ga početkom septembra ponuditi na prodaju.

Država je više puta pokušavala da privatizuje Galeniku, a poslednji put je prošle godine raspisala tender za izbor strateškog partnera uz prodaju 25 odsto akcija u vlasništvu države.

Novi tender za Galeniku biće raspisan u septembru, a u Ministarstvu privrede za Tanjug kažu da model privatizacije, na kojem država radi, podrazumeva da kupac uz fabriku preuzima deo duga „uz diskont“, a da radnici koji se odluče za socijalni program mogu da računaju na 400 evra po godini staža.

„U ovom trenutku je u toku definisanje uslova privatizacije, kojima bi se budući kupac obavezao da održi kontinuitet proizvodnje, realizuje investicioni program i održi optimalan nivo zaposlenosti“, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Kako objašnjavaju, u postupku pripreme za sprovođenje transakcije, Vlada Srbije je 11. jula 2017. godine donela zaključak da se privatizacija Galenike sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodila konverzija duga Galenike u kapital, a u slučaju uspešne privatizacije, država bi otpisala preostali deo svojih dospelih obaveza.

Među zainteresovanima za Galeniku, kako prenose mediji, nalaze se britansko-ruski konzorcijum Frontijer farma – Petrovaks, Sinforam, Amikus, Hemofarm i EMS iz Brazila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana