Škodrić: Pacijenti zadovoljni inovativnim terapijama tanjug

Objavljeno: 03.10.2022. 15:51 Izmenjeno: 03.10.2022. 15:51

Škodrić je iznela i informaciju da je do sada, od proširenja prava, poslato 215 žena na vantelesnu oplodnju starosti od 43 do 45 godina.

foto tanjug

 

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je da je istrazivanje među pacijentima pokazalo da je više od 50 odsto njih zadovoljno inovativnom terapijom u Srbiji.

Ona je za Tanjug rekla da je istraživanje koje je predstavljeno prošle nedelje jedno od najznačajnijih, jer se radi o istraživanju Udruženja pacijenata koji su dali svoju analizu, kao i da su izrazili želju da više inovativnih lekova bude na listi lekova fonda.

Radojević Škodrić je rekla da je u poslednjih četiri, pet godina stavljeno 80 inovativnih lekova na listu.

„Poređenja radi, u periodu od 2007. do 2015. stavljen je 21 lek. Čak 26 ove godine u martu na listu je stavljeno za iznos od 53 miliona evra“, objasnila je Škodrić.

Nije bitan samo broj lekova, naglašava ona, već i broj bolesti za koje se stavlja, ali i broj pacijenata čije lečenje pokriva fond.

“Na poslednjoj listi našli su se i inovativni lekovi za dijabetes, od koga 800.000 hiljada ljudi u Srbiji boluje, zatim za hepatitis C, ali i za pojedine maligne bolesti od kojih nažalost veliki broj pacijenata boluje”, kaže Škodrić.

Ističe da je veliki iskorak država napravila na poslednoj listi gde su stavljeni preventivni lekovi.

“Do sada, na liste lekova stavljani su lekovi za bolesne, sada smo krenuli da stavljamo i lekove za profilaksu kao i HPV vakcina. To je prva vakcina koja je preporučena, a ne obavezna i to o trošku države i to za najznačajniji i najzdraviji deo naše populacije, a to su deca. Počeli smo da stavljamo i inovativne lekove za početne stadijume bolesti i na taj način je jedno stanje zaokruženo terapijom”, poručila je direktorka RFZO.

Novina je, takođe i to da je svim obolelim od malignih bolesti omogućeno zamrzavanje reproduktivnog materijala – jajnih ćelija i spermatozoida o trošku države, kako bi mogli nakon završene terapije da aplicijaru za vantelesnu oplodnju i da se ostvare kao roditelji.

“Ovo pravo smo uveli imajući u vidu činjenicu da je sve više mladih koji obolevaju od malignih bolesti pre nego što su se ostvarili kao roditelji. Sa druge strane, postoje inovativne terapije sa kojima je stopa preživljavanja sve veća, ali nažalost njihova posledica je neplodnost. Upravo iz tog razloga smo uveli to pravilo koje stupa na snagu do kraja godine. I to je drugo proširenje prava u procesu VTO, prvo je bilo pomeranje starosne granice sa 43 na 45 godina”, podsetila je ona.

Škodrić je iznela i informaciju da je do sada, od proširenja prava, poslato 215 žena na vantelesnu oplodnju starosti od 43 do 45 godina.

Takođe, Škodrić je za Tanjug govorila i o stanju deteta koje je o trošku RFZO poslato na transplantaciju jetre u London.

“Dedetova dijagnoza je akutna insuficijencija jetre, odnosno naglo popuštanje jetre, uzrok je nepoznat, a u svetu od te bolesti boluje 1.100 dece. Dete je bilo u teškom stanju, a jedini izlaz je bila transplantacija jetre.

O trošku države, u London je dete upućeno u jednu od najboljih klinika i u subotu je uspešno stigla tamo i u stabilnom stanju. Sve troškove lečenja pokriva RFZO, i za oba roditelja, a donor je otac, nadamo se da će se uspešno obaviti i da će se dete zdravo vratiti u Srbiju”, zaključuje Škodrić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana