Situacija sa komarcima uskoro pod kontrolom Tanjug

Objavljeno: 05.06.2019. 13:07 Izmenjeno: 05.06.2019. 13:07

Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju su 24 časa na terenu i rade na suzbijanju komaraca, a u narednih nekoliko dana, ako vremenske prilike dozvole, situacija će biti stavljena pod kontrolu, rekla je direktorka Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragana Despot.

„U narednih par dana, ukoliko vremenske prilike dozvole, situacija sa komarcima će biti stavljena pod kontrolu imajući u vidu najavljeno lepo vreme i kapacitet Zavoda koji podrazumeva 26 ekipa, ukupno 52 uključujući jutarnji i večernji tretman“, rekla je Despot.

Ona je najavila da će se danas tretirati Novi Beograd, centar grada, Zemun i Zvezdara, u četvrtak Voždovac i Obrenovac, u petak Čukarica, Obrenovac, Surčin sa selima, a u subotu svi ostali delovi grada i prigradske opštine, saopštio je Grad Beograd.

Despot je istakla da je sezona komaraca na teritoriji Beograda počela izuzetno kasno, imajući u vidu njihovu populacionu dinamiku u odnosu na prethodne godine.

„Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju su 24 časa na terenu i rade na njihovom suzbijanju, ali su opet, napominjem, vremenske prilike te koje nas limitiraju“, naglasila je Despot.

Ona je dodala da su predusete sve preventivne mere kako bi se odložila sezona komaraca.

„Na vreme su odrađeni svi larvicidni tretmani u priobaljima kao i na svim vodotokovima koji predstavljaju žarišta komaraca. Podeljene su tablete za larvicidni tetman u spetičkim jamama i na ostalim mikrožarištima i na vreme čim je uočena pojava komaraca u klopkama se krenulo sa tretmanima odraslih formi komaraca“, navela je Despot.

Takođe, kako je dodala, rađeni su i tretmani kućnih formi komaraca u zatvorenom prostoru gde postoje uslovi za njihovu pojavu.

Despot je podsetila da su do sada sprovedene mere u okviru kojih je u 6.520 objekata izvršeno suzbijanje kućnih formi komaraca u zatvorenom prostoru, izvršen larvicidni tretman na 6.950 hektara, suzbijanje odraslih formi komaraca na 18.360 hektara metodom termalnog zamagljivanja i 21.720 hektara metodom hladnog zamagljivanja, kao i uništavanje mikrožarišta u 27.000 kuća.

Ona je rekla da je sprovedenim merama Zavod za biocide i medicinsku ekologiju znatno odložio pojavu komaraca na teritoriji Beograda, ali je istakla da je svakodnevno nestabilno vreme sa dosta kiše i vetra ekipama zavoda onemogućavao rad jer se komarci ne mogu tretirati kada pada kiša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana