Mali potpisao u Budimpešti dva važna sporazuma sa kineskim kompanijama Beoinfo,Tanjug,Beta

Objavljeno: 27.11.2017. 16:37 Izmenjeno: 28.11.2017. 13:03

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisao je na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Budimpešti Sporazum o zajedničkom sprovođenju projekta prerade i odlaganja otpadnih voda iz centralnog gradskog područja između Kineske inženjerske mašinske korporacije i Grada Beograda, kao i Ugovor o projektu izgradnje toplodalekovoda Obrenovac – Novi Beograd.

foto Beoinfo

Gradonačelnik je potpisao Sporazum o sprovođenju projekta prerade i odlaganja otpadnih voda sa glavnim zastupnikom Kineske inženjerske mašinske korporacije CMEC (China Machinery Engineering Corporation) za zemlje Centralne i Istočne Evrope Liom Sjućangom, a za toplodalekovod sa predstavnikom kompanije Power Construction Corporation of China Jangom Fenom. U ime JKP „Beogradske elektrane”, ugovor je potpisao direktor tog preduzeća Goran Aleksić.

– Ovo su istorijski ugovori za grad Beograd, s obzirom na to da se na ove projekte čeka decenijama unazad. Kada sam preuzeo rukovođenje gradom, rekao sam da imamo tri ključna projekta kada je reč o komunalnoj infrastrukturi i ekologiji. Jedan od njih je deponija u Vinči, za koju je potpisan ugovor sa japansko-francuskim konzorcijumom Suez – Itoču i koji će u drugoj polovini sledeće godine krenuti da gradi postrojenje za preradu komunalnog otpada. Druga dva projekta su upravo ova za koje su danas potpisani sporazumi. Kada je reč o otpadnim vodama, one u potpunosti idu u Savu i Dunav, što je potpuno neprihvatljivo, a mi smo skoro jedini grad koji nema fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. Zahvaljujući ovom ugovoru, njena izgradnja će početi u drugoj polovini sledeće godine. Ovaj ugovor podrazumeva i završetak izgradnje interceptora, o kome se govori još od 1980. godine. Njegov značaj je u podizanju nivoa komunalnog standarda grada i higijensko-sanitarnih uslova grada. Ukupna vrednost projekta je 260 miliona evra – rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

Govoreći o ugovoru koji se odnosi na izgradnju toplodalekovoda, Mali je rekao da će ovaj projekat doneti velike uštede „Beogradskim elektranama”.

– Zahvaljujući ovom projektu, mi ćemo toplu vodu koju proizvodi TENT u Obrenovcu koristiti za grejanje građana u Beogradu. Na taj način ćemo godišnje uštedeti 40 miliona evra, a projekat se isplati u roku od pet godina. Na ovaj način ne samo da smanjujemo zavisnost grada i republike od nabavke gasa već i domaćinstvima u Beogradu dajemo mogućnost da se stabilno i kontinuirano greju energijom koja dolazi iz TENT-a. I na ovom projektu očekujemo početak radova u drugoj polovini 2018. godine. Vrednost projekta je 190 miliona evra – rekao je Mali i dodao da ova dva projekta ukupno vrede 450 miliona evra.

On je zaključio da su ovo radovi koje Beograđani ne vide, ali koji su ključni za kvalitet njihovih života, kao i da će na ovaj način komunalna infrastruktura u gradu biti kao u svim metropolama.

Potpisivanju su prisustvovali i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, potpredsednica Vlade RS i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana