Simic:Tenzije na KiM visoke tanjug

Objavljeno: 23.11.2022. 10:04 Izmenjeno: 24.11.2022. 12:04

Sa druge strane naš narod je, kaže Simić, odlučan da ostane i opstane na KiM u čemu ima nesebičnu podršku Beograda i vlade Srbije.

Tenzije na Kosovu i Metohije su visoke, ali nisu plod bilo kakve aktivnosti Srba, već su izazvane planom premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji se oglušuje na pozive najmoćnijih zemalja sveta, rekao je  potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Objasnio je da Kurti ne odustaje od svoje jasne namere da protera Srbe sa KiM, te istakao da prištinska policija neprestano maltretira srpski narod, ometajući ih da vode normalan svakodnevni život.

„Trudimo se da vodimo normalan život, ali su tenzije u našim životima prisutne i utiču na na svaki društveni proces koji se odvija oko nas“, kazao je Simić za TV Prvu.

Naglasio je da je ono što se dešava u Briselu ovih dana tema i na slavama, i na ulici, i u radnim mestima, jer se u „vazduhu oseća neizvesnost“ zbog stava Kurtija da nastavi sa daljim progonom Srba.

Sa druge strane naš narod je, kaže Simić, odlučan da ostane i opstane na KiM u čemu ima nesebičnu podršku Beograda i vlade Srbije.

Ocenio je da Aljbin Kurti ne ume da vodi politiku mira i neprestano krši Briselski sporazum, sprečavajući formiranje Zajednice srpskih opština i kažnjavanjem Srba zbog registarskih oznaka.

Prema njegovim rečima Kuri izaziva nemire na severu Kosova kako bi skrenuo pažnju sa realnih problema kao što su energetska kriza i problemi sa hranom.

„Priština skreće paužnju javnosti sa realnih problema na sever Kosova. Oni koriste Srbe i obračun sa Srbima kao sredstvo za podizanje svog političkog rejtinga u radikalnom delu albanske javnosti“, poručio je Simić.

Simić je rekao da su Srbi, kada su napustili institucije na KiM, jasno poslali poruku da je dosta sa kršenjem Briselskog sporazuma i prava Srba na tim prostorima.

Istakao je da je za Srbe, ali i ostale žitelje na Kosovu u ovom trenutku najvažnija tema očuvanje mira.

Upozorio je, još jednom, da su tenzije jako visoke i zaključio da se Kurtiju ne sme dozvoliti da nastavi sa maltretiranjem i kažnjavanjem Srba na KiM.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana