Si:EU je prioritet naše sp.politike, Makron:Dijalog EU-Kina potrebniji nego ikad tanjug

Objavljeno: 06.05.2024. 11:56 Izmenjeno: 07.05.2024. 09:06

 (AP Photo/Christophe Ena)   Predsednik Kine Si Đinping izjavio je da je EU prioritet kineske spoljne politike. „EU je prioritet kineske spoljne politike. Kina i EU treba da ostanu posvećene partnerstvu“, poručio je Si uoči trilateralnog sastanka Kina-Francuska-EU sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Jelisejskoj palati. Kineski […]

 (AP Photo/Christophe Ena)

 

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je da je EU prioritet kineske spoljne politike. „EU je prioritet kineske spoljne politike. Kina i EU treba da ostanu posvećene partnerstvu“, poručio je Si uoči trilateralnog sastanka Kina-Francuska-EU sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Jelisejskoj palati. Kineski lider je naveo da je Evropa važan partner u kineskoj modernizaciji, prenosi agencija Sinhua. Makron je naveo da je evro-kineski dijalog potrebniji nego ikad zbog međunarodne situacije. „Koordinacija“ sa Kinom o Ukrajini i Bliskom istoku je odlučujuća“, istakao je predsednik Francuske u uvodnoj izjavio pre sastanka sa Ursulom fon der Lajen i Si Đinpingom, prenosi BFM TV. On je naveo da se zalaže za „fer pravila za sve“, kad je reč o kinesko-evropskoj trgovini. Si je u nedelju, stigao u Francusku na svoje prvo putovanje u Evropu od 2019. godine. Kineski predsednik će razgovarati sa francuskim kolegom o ekonomskim i geopolitičkim pitanjima, posebno o nalaženju rešenja za ukrajinski sukob, prenose francuski mediji.

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je u Parizu da su Kina i Francuska započele novu etapu kinesko-francuskih odnosa za narednih 60 godina. Kineski lider je tokom konferencije za novinare nakon sastanka u Jelisejskoj palati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, potvrdio da će dve zemlje poboljšati saradnju u poljoprivredi, prehrambenoj industriji, finansijama i drugim oblastima i promovisati zajednička razvojna istraživanja i inovacije u vazduhoplovstvu, civilnoj nuklearnoj energiji, zelenoj energiji, biomedicini i veštačkoj inteligenciji. Prema njegovim rečima, dve zemlje će produbiti saradnju na polju klimatskih promena i biodiverziteta, ali i ojačati dijalog o globalnom upravljanju veštačkom inteligencijom i reformi međunarodnog finansijskog sistema, preneo je Kineski međunarodni radio (CRI). Povodom kinesko-francuske godine kulturnog turizma, Si je rekao da će dve zemlje nastaviti da promovišu razvoj saradnje u oblasti obrazovanja, sporta, filma i televizije, kao i saradnju među mladima. „Kina se raduje tome što će Francuska biti domaćin Olimpijskih igara u Parizu i poziva francuske prijatelje da posete Kinu. Kina je odlučila da produži režim bezviznog režima za građane Francuske i drugih 11 zemalja koji će doći u Kinu na kratak vremenski period do kraja 2025. godine“, rekao je kineski lider. Si je istakao da je svet u ovom trenutku u fazi previranja i da je Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i odgovorna zemlja, spremna da sarađuje sa Francuskom na obezbeđivanju globalnog prekida vatre tokom Olimpijskih igara u Parizu. Istakao je da tragedija izraelsko-palestinskog sukoba, koji i dalje traje, predstavlja ispit ljudske savesti, pa stoga međunarodna zajednica mora nešto da uradi po tom pitanju. „Pozivamo na hitan, sveobuhvatan i održiv prekid vatre u Gazi. Podržavamo ideju da Palestina postane punopravna članica Ujedinjenih nacija“, poručio je kineski predsednik i ukazao da je neophodno da se prihvati rešenje o uspostavljanju dve države kako bi se postigao trajni mir na Bliskom istoku. Govoreći o sukobu u Ukrajini, Si je podsetio da Kina nije ni uzrok krize ni njen učesnik, ali da je igrala aktivnu ulogu u postizanju mira. „Istorija je više puta dokazala da se svaki spor može rešiti samo pregovorima. Pozivamo sve strane da ponovo uspostave kontakt i dijalog i postepeno izgrade međusobno poverenje. Podržavamo blagovremeno sazivanje međunarodne mirovne konferencije, koju će podržati ruska i ukrajinska strana, uz iskrenu diskusiju o svim mirovnim opcijama“, rekao je kineski lider. Si Đinping je podsetio da se ove godine obeležava 75 godina od osnivanja Narodne Republike Kine i poručio da je Kina je spremna da sarađuje sa zemljama širom sveta, uključujući Francusku, kako bi razvila odnose prijateljstva i saradnje na osnovu međusobnog poštovanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana