Si Đinping: Spremni da podignemo nivo odnosa dve zemlje Tanjug

Objavljeno: 18.06.2016. 11:08 Izmenjeno: 18.06.2016. 15:44

Predsednik Kine Si Đinping poručio je danas da su odnosi Kine i Srbije duboki i sadržajni i da ih ne obeležava samo prijateljstvo i saradnja, već i zajedničke vrednosti, te da je Kina spremna da podigne nivo tih odnosa.

„Spremni smo da uložimo napore da učvrstimo tradicionalno prijateljstvo dve zemlje koje su uspostavile naše starije generacije. Spremni smo da zajedno sa vama i dalje podignemo nivo prijateljskih odnosa“, istakao je Si Điping uoči tet-a-tet sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Dodao je da uživa u gostoprimstvu i toploj atmosferi koja je priređena u Srbiji.

„Zajedno ćemo potpisati zajednicku izjavu o uspostavljanju sveobuhvatnog straeškog partnerstva. Pre nekoliko godina potpisao sam sa vama zajedničku izjavu o produbljivanju naših strateških odnosa. Naši odnosi su duboki i sadržajni i ne obeležva ih samo prijateljstvo i saradnja, već i zajednička vrednost“, rekao je kineski predsednik.

Naša  dva naroda su miroljubiva, dodao je, iz generacije u generaciju se bore za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bezbednosti i da su zato, ocenio je, dva naroda vrlo jaka.

„Spremni smo da sa vama dajemo doprinose za očuvanje svetskog mira“, naglasio je Si Điping, dodajući da je cilj da se naparvi ne samo zajednica interesa, već i zajednica sudbina.

To zajednica sudbina ne samo dve zemlje, već celog sveta, zaključio je kineski predsednik, poručivši da Kina insistira da se realizuju mir, razvoj i zajednički prosperitet.

Nikolić: Srbija i Kina pouzdani prijatelji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da su Srbija i Kina pouzdani partneri i prijateljske države i istakao da će iz tog prijateljstva svakako iskrsnuti i novi ekonomski odnosi.

„Srbija je zemlja kojoj ne treba nikakva pomoć, već samo pomoć da počne da radi i očekujemo da nam u tome pomognete. A onda ćemo da osvajamo sva tržišta. I vi i mi imamo mnogo prijatelja u svetu“, rekao je Nikolić.

On je naveo da su Srbija i Kina pouzdani partneri, na prijateljstvu koje su preci zasnovali, a da će se ove generacije truditi da to prijateljstvo prodube za sva vremena i da ga ostave svojoj deci.

„Iz tog prijateljstva svakako će iskrsnuti novi ekonomski odnosi“, rekao je Nikolić.

On je poručio da dolazak kineskog predsednika u Srbiju smatra ostvarenjem svog životnog sna da se povežu narodi Kine i Srbije, u želji da se svima omogući bolji život.

„Vaša uloga je tu nezamenljiva“, poručio je Nikolić Siju.

On je rekao da je Kina velika država koja nema sukob ni sa kim, koja je uvek bila predmet napada, ali, kao i Srbija, nikada nikoga nije napala.

„Kina je država koja iz osnova menja svetski ekonomski poredak, a ne meša se u politku i u vojne sukobe. Ja mislim da vam je veliki deo čovečanstva zahvalan na tome“, rekao je Nikolić.

Nikolić je još jednom zahvalio predsedniku Kine na poseti Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana