Šetnjom sprečavate mnoge bolesti

Objavljeno: 04.06.2016. 15:35 Izmenjeno: 04.06.2016. 17:58

Simboličnom šetnjom oko Savskog jezera na Adi Ciganliji, danas je počela akcija „Mesec šetnje“ pod sloganom „Svaki korak se računa“, a cilj akcije je motivacija građana da se kreću i bave fizičkom aktivnošću, koja je ključna za psihofizičko zdravlje i prevenciju mnogih bolesti.

„Redovna umerena fizička aktivnost smanjuje faktor rizika od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, osteoporoze, dijabetesa, depresije i gojaznosti“, rekla je pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginjić, a navodi se u saopštenju organizatora.

Nakon istraživanja ishrane i fizičke aktivnosti odraslog stanovništva u Srbiji, koje je sprovedeno 2014. godine, došlo se do zaključka da smo izuzetno fizički neaktivni i da čak 14 sati dnevno provedemo u stanju potpunog mirovanja.

„Želimo koncept šetnje da približimo građanima i da im pokažemo koliko je važno u svakodnevne aktivnosti uvrstiti umerenu fizičku aktivnost, kao što je obična šetnja“, rekla je koordinator za javno zdravlje IFMSA-Serbia Ana Krivokapić.

Ona je dodala da se preporučuje 10.000 koraka dnevno, kao i da vredi uveriti sve građane da se svaki korak računa.

U narednih mesec dana, studenti medicine motivisaće građane da što više šetaju tako što će im u tržnim centrima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu  svakog vikenda deliti pedometre kojima mogu da izmere broj koraka za vreme kupovine i dobiju uvid u to koliko su (ne)aktivni.

Akcija „Mesec šetnje“ održava se u okviru nacionalne kampanje „Pronađi meru“ koju već četiri godine uspešno sprovode studenti medicine okupljeni u Komitetu za međunarodnu saradnju studenata medicine IFMSA-Serbia i članovi Društva dijetetičara-nutricionista Srbije, a uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Coca-Cola Fondacije i V+O Communication.

 

 

Vaša reklama ovde:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana