Set novih zakona u 2020. godini Studio B

Objavljeno: 01.01.2020. 17:25 Izmenjeno: 01.01.2020. 18:45

Nova godina donela nam je i set novih zakona i izmena, što će bitno uticati na naše živote i…. posebno na novčanike.

Minimalac je povećan za 11 posto, penzije će se obračunavati po švajcarskom modelu, porodilje znaju kolika im je naknada za svako dete, saobraćajne dozvole i registarske tablice postaju trajne,  izvršitelji će uterivati dugove, a plastične kese odlaze u istoriju.

Trista pedeset hiljada zaposlenih, koji primaju minimalac, od Nove godine imaju veću, garantovanu zaradu od 30 hiljada i 22 dinara, a milion i sedamsto hiljada penzionera dobijaće penziju uvećanu za 5,4 posto. Prevedeno u novac, penzioni čekovi biće deblji od 540 dinara, koliko će dobiti oni sa minimalnim penzijama, do sedam hiljada koliko sleduje primaocima najvećih penzija. Resorni ministra Zoran Đorđević najavljuje usvajanje još nekoliko novih zakona i strategija, ali nema dilemu šta je najvažnije od onog što je prvog januara stupilo na snagu.

Dobre vesti i za one koji planiraju proširenje porodice. Za prvorođeno dete, porodiljama iz Beograda sleduje 10, za drugo 20, za treće 30, a za blizance 50 hiljada dinara.  I  vozači mogu da odahnu u novoj godini. Ministar policije Nebojša Stefanović kaže da ćemo registarske tablice menjati, ne kao ranije na 9 godina, već samo ako su oštećene ili ukradene, dok će saobraćajne dozvole ubuduće biti trajne. Jedna od najvažnijih olakšica za građane je ukidanje poreskih prijava. Svi poslovi zaključeni kod notara, biće prosleđeni lokalnim  samoupravama, kaže državna sekretarka u ministarstvu finansija Slavica Savčić.

Sedam zakona, koji su za Novu godinu stupili na snagu, tiču se određenih kategorija stanovnika, a onaj osmi svih građana Srbije. Plastične kese zvanično su izbačene iz upotrebe, iako trenutno ni građani ni trgovci ne znaju kako će ta promena biti  realizovana u praksi.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 21°C

Slaba kiša

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana