Šeranić i Selaković u Banja Luci o saradnji dva ministarstva tanjug

Objavljeno: 10.03.2023. 12:11 Izmenjeno: 10.03.2023. 15:44

„Zahvaljujem ministru Selakoviću na stalnoj podršci Republike Srbije prilikom izrade Socijalne karte, jer je to jedan od prioriteta ove vlade“, rekao je Šeranić.

foto tanjug

 

Saradnja ministarstva zdavlja i socijalne zaštite Republike Srpske i ministarstva rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Srbije je dobra, konstatovali su u Banjaluci ministri Alen Šeranić i Nikola Selaković. Ministri su istakli da postoje određeni aspekti na koje treba staviti akcenat u budućnosti, kao što je obezbeđivanje uslova za kvalitetniji rad socijalnih ustanova, od čega bi građani imali veliku korist. Ocenili su da je izrada socijalne karte jedan je od prioriteta Vlade Srpske i od velikog su značaja iskustva Srbije. Iz Šeranićevog resora je na Instagramu saopšteno da su dvojica ministara imali srdačan razgovor. „Ministri su, između ostalog, podsetili na neraskidive prijateljske odnose Srpske i Srbije i na odličnu saradnju njihovih institucija“.

Informacioni sistem socijalne zaštite SOZIS, koji od ovog meseca krećemo da primenjujemo, omogućio je digitalizaciju 511 različitih vrsta postupaka koje građani kod nas ostvaruju u okviru centara za socijalni rad, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prilikom posete Banjaluci. „Republika Srbija je donela zakone kojima je uspostavila registar Socijalna karta i Informacioni sistem socijalne zaštite i još uvek smo u prvoj godini primene ovih softvera“, rekao je Selaković i objasnio da sistem Socijalna karta služi za bolju raspodelu sredstava koje država ulaže u oblast prava u socijalnoj zaštiti. Tokom zvanične posete Selaković se sastao sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem, gde su razgovarali o dosadašnjim problemima koji ustanove i svi u delokrugu rada ministarstava socijalne zaštite imaju, kada su prepoznali da je saradnja put do rešenja. „Dogovorili smo da u narednom periodu definišemo tekst sporazuma u oblasti socijalne zaštite koji smo pripremili za buduću zajedničku sednicu Vlada“, rekao je Selaković, i najavio u prvoj polovini aprila stručni skup, gde će biti prisutni sektori nadležni za socijalnu zaštitu dva ministarstva i razmatrati pitanja značajna za što bolji rad ustanova socijalne zaštite. „Mi delimo mnogo više od zajedničke prošlosti, delimo i zajedničku budućnost i želimo da građanima omogućimo bolju budućnost i bolji životni standard“, zaključio je Selaković. Šeranić je sastanak ocenio kao konstruktivan, gde su razgovarali kako se pružaju usluge koje su i zdravstvo i socijalna zaštita u jednom. „Zahvaljujem ministru Selakoviću na stalnoj podršci Republike Srbije prilikom izrade Socijalne karte, jer je to jedan od prioriteta ove vlade“, rekao je Šeranić. Ocenio je da nastavljaju zajednički rad u oblasti boljeg kvaliteta socijalne zaštite kroz razmenu iskustava i rekao da se raduje sledećem susretu gde će sa saradnicima razgovarati i poboljšanju uslova u obe zemlje.

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković istakao je nakon razgovora sa ministrom za zdravlje i socijalnu zaštitu Republike Srpske Alenom Šeranićem da Srbija i Republika Srpska ne dele samo zajedničku prošlost i današnjicu već i budućnost, jer žele da svojim građanima olakšaju i omoguće bolji životni standard. Tokom zvanične posete Banjaluci, Selaković je sa Šeranićem razgovarao o dosadašnjim problemima koji ustanove i svi u delokrugu rada ministarstava socijalne zaštite imaju, kada su prepoznali da je saradnja put do rešenja. Selaković je podsetio da Republika Srbija i Republika Srpska, u skladu sa Sporazumom o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, imaju mogućnost da produbljuju saradnju i u oblasti socijalne zaštite. „Dogovorili smo da u narednom periodu definišemo tekst sporazuma u oblasti socijalne zaštite koji smo pripremili za buduću zajedničku sednicu Vlada“ rekao je Selaković, i najavio u prvoj polovini aprila stručni skup, gde će biti prisutni sektori nadležni za socijalnu zaštitu dva ministarstva i razmatrati pitanja značajna za što bolji rad ustanova socijalne zaštite. Šeranić je sastanak ocenio kao konstruktivan, gde su razgovarali kako se pružaju usluge koje su i zdravstvo i socijalna zaštita u jednom. „Zahvaljujem ministru Selakoviću na stalnoj podršci Republike Srbije prilikom izrade Socijalne karte, jer je to jedan od prioriteta ove vlade“ rekao je Šeranić. Ocenio je da nastavljaju zajednički rad u oblasti boljeg kvaliteta socijalne zaštite kroz razmenu iskustava i rekao da se raduje sledećem susretu gde će sa saradnicima razgovarati i poboljšanju uslova u obe zemlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana