Senator Flejk osigurao Kavanou izbor za Vrhovni sud Tanjug

Objavljeno: 28.09.2018. 17:36 Izmenjeno: 28.09.2018. 17:36

Republikanski senator Džef Flejk iz Arizone objavio je danas da će glasati za kandidaturu Breta Kavanoa za sudiju Vrhovnog suda SAD, čime je praktično osigurano da će njegovo imenovanje na tu funkciju biti prosleđeno Senatu na glasanje.

 

„Glasaću za potvrdu sudije Kavanoa“, naveo je u saopštenju Flejk, član pravosudnog odbora Senata, koji je bio „ključni neopredeljeni glas republikanaca“, navodi Si-En-En.

Kako objašnjava AP, time je praktično osigurano da će pravosudni odbor proslediti celokupnom Senatu da glasa o kandidaturi Kavanoa.

Pravosudni odbor bi o toj nominaciji trebalo da glasa u petak, a ako ona bude prosleđena na glasanje celokupnom Senatu, senatori će započeti s glasanjem već u subotu.

Odluka Flejka predstavlja pobedu za republikance u Senatu, koji pokušavaju da proguraju imenovanje Kavanoa, uprkos tome što ga je Kristin Blejzi Ford sredinom septembra optužila da ju je napastvovao 1982. godine, što Kavano negira.

Flejk je, ipak, napomenuo u saopštenju da je i dalje skeptičan posle jučerašnjeg svedočenja Kavanoa, ali je rekao da bez dokaza koji bi potvrdili priču Fordove, on veruje da „američki sistem pravde dozvoljava pretpostavku nevinosti“.

Republikanci mogu da potvrde imenovanje Kavanoa bez glasova demokrata, ali pošto imaju 59 mesta u Senatu, a demokrate 49, pristalice Kavanoa mogu sebi da priušte da izgube samo jedan glas republikanaca, kako bi prosledile dalje njegovu nominaciju.

Neimenovani zvaničnik Bele kuće izjavio je juče da je i američki predsednik Donald Tramp ohrabren time kako je Kavano odlučno negirao optužbe koje su protiv njega iznele tri žene zbog njegovog navodnog nedoličnog seksualnog ponašanja.

Kavano je, naime, u četvrtak svedočio pred Kongresom i odbacio optužbe koje su protiv njega iznesene.

Tramp je ranije izjavio da bi mogao da se predomisli i povuče kandidaturu Breta Kavana za sudiju Vrhovnog suda, ako ga u to ubede dokazi na predstojećem svedočenju.

U međuvremenu, pojavile su se još dve žene koje su protiv kandidata za vrhovnog sudiju iznele optužbe za seksualno uznemiravanje osamdesetih godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana