Selaković:Neprihvatljivo izbegavanje Prištine da formira ZSO Tanjug

Objavljeno: 03.06.2021. 13:08 Izmenjeno: 04.06.2021. 09:59

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković tokom sastanka sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Stejt departmenta Metjuom Palmerom poručio je da je neprihvatiljvo izbegavanje Prištine da ispuni svoje obaveze, pre svega ZSO, a da zapaljiva retorika Aljbina Kurtija ne doprinosi nastavku dijaloga.

Selaković je istakao da je dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jedini pravi put za postizanje održivog dogovora dve strane.

Podvukao je da je ključan kompromis koji podrazumeva odgovoran i ozbiljan pristup i rekao da će Srbija nastaviti da učestvuje u razgovorima u dobroj veri i da je spremna za nastavak dijaloga.

„Smatramo neprihvatljivim izbegavanje Prištine da ispuni svoje obaveze, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština, uz insistiranje samo na uzajamnom priznanju“, naglasio je Selaković i dodao da aktuelna zapaljiva retorika Aljbina Kurtija nikako ne doprinosi stvaranju pogodne atmosfere za nastavak dijaloga.

Takođe, ministar je rekao da je dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa iz Vašingtona komplementaran sa aktivnostima EU i da je korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Izrazio je zabrinutost zbog učestalih fizičkih napada na objekte SPC u proteklom periodu na KiM i ukazao da je nedavno manastir Visoki Dečani uvršten, od strane organizacije „Evropa Nostra“, na listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

Ministar je zahvalio Palmeru na poseti manastiru Visoki Dečani i susretu sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i igumanom Savom Janjićem pre dva dana, kao i na izjavi datoj tom prilikom u vezi sa manastirskom imovinom.

Selaković je, takođe, naveo da je unapređenje svih oblasti saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i ukazao da je naša zemlja opredeljena za što intenzivniju saradnju sa aktuelnom američkom administracijom.

Ističući važan jubilej koji se obeležava ove godine – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, Selaković je izrazio nadu da će, u skladu s uslovima pandemije, ta važna godišnjica biti adekvatno obeležena.

Takođe, očekuje i da bi poseta na visokom nivou bila demonstracija opredeljenosti američke strane za unapređenje odnosa sa našom zemljom.

Kada je u pitanju ekonomska saradnja, ministar je istakao opredeljenje za njeno intenziviranje, naročito imajući u vidu potencijale za unapređenje privrednih aktivnosti.

Šef srpske diplomatije je rekao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje mira i stabilnosti u regionu i orijentacija regiona ka što intenzivnijoj ekonomskoj saradnji i, u tom smislu, istakao je da unapređenje dobrosusedskih i uzajamno korisnih odnosa predstavlja temeljno i nepromenjivo polazište ukupne spoljne politike Srbije.

Govoreći o evrointegracijama Srbije, Selaković je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona našem putu ka punopravnom članstvu u EU, čemu je Srbija posvećena kao svom prioritetnom strateškom opredeljenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana