Selaković: Argumentacija Ðukanovića pravno neosnovana, nije validna Tanjug

Objavljeno: 19.01.2020. 18:43 Izmenjeno: 20.01.2020. 10:25

Pravnik i generalni sekretar Predsednika Republike Nikola Selaković osporio je argumentaciju predsednika Crne Gore Mila Ðukanović u prilog Zakonu o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori i naveo da je sve što je Ðukanović izneo pravno neosnovano i da nije validno.

Reagujući na navode Ðukanovića, iznete u intervjuu Tanjugu, da država Crna Gora ne otima imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer je ta imovina, kako tvrdi, zapravo vlasništvo države Crne Gore, uzurpirano u periodu između 1986. i 2000.godine, Selaković je naveo da to nije pravna argumentacija.

“Posmatrati sve u uskim vremenskim okvirima, kao što čini Ðukanović, a ne osvrtati se na ono što su bili važeći pravni propisi u vreme kada je određena imovina postajala crkvena, nije nešto što može da bude validna i validna pravna argumentacija“, rekao je Selaković za Tanjug.

Dodao je da je pre perioda o kojem govori Ðukanović, vladao komunistički režim za koji se, kaže, zna kako je postupao prema crkvi, a naročito prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Selaković ističe da su se upravo po tom pitanju oglašavala neka od najrelevantnijih međunarodnih pravnih tela, od Saveta Evrope do Venecijanske komisije, i pozivala na nužnost i potrebu vršenja restitucije crkvene imovine, a pre svega imovine SPC.“Važno je da se pravno napomene da se ne može uzurpirati nešto što je vaše, što je postalo vaše pre mnogo vekova, što je Crkva kao svojinu stekla donacijama, prilozima ktitora, vladarskim poveljama, poklonima i to u skladu sa važećim zakonima i pozitivnim pravnim propisima“, napominje Selaković i dodaje da je posebno zanimljiv period koji Ðukanović navodi u argumentaciji.

“Period od 1986. do 2000.godine se u najvećem delu poklapa sa periodom njegove vlasti u Crnoj Gori, a upravo ta vlast donosi, sprovodi i kontroliše primenu samih propisa“, zaključuje Selaković.

One Response to “Selaković: Argumentacija Ðukanovića pravno neosnovana, nije validna”

  1. KONSTITUCIJA 1220 каже:

    Da podsetimo Đukanovića i reformatore:
    1220. na Spasovdan u Žiči, Sveti Sava je konstituisao samostalnu crkvu, državu, krunu, dinastiju, ustav, pismo,.. u koju je ušla i Zetska episkopija, a sve uz saglasnost carigradskog Cara i Patrijarha.
    Tako je nastala SRBSKA NACIJA , koja je pre toga bila podeljena na plemena, rodove i narode.
    Ko danas, posle 800 godina, to neće da prizna je satanista i dobiće zasluženu kaznu od Boga i Svetog Save.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 9°C

Vedro

Utorak
Promenljivo oblačno

Max: 12°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana