Sećanje na bataljon „Garibaldi” na Trgu Nikole Pašića Beoinfo

Objavljeno: 30.10.2019. 14:29 Izmenjeno: 30.10.2019. 14:29

Kod spomen-ploče posvećene partizanskom bataljonu „Garibaldi”, na uglu Trga Nikole Pašića i Dragoslava Jovanovića, održan program „Odužujemo se saveznicima – scena Italija”.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je istakao da je Grad Beograd od prošle godine vratio sećanje na događaje koji se ne smeju zaboraviti, spajajući oslobađanje Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu.

– Danas se sećamo naših prijatelja Italijana koji su učestvovali u oslobođenju Beograda pre 75 godina, kada su Narodnooslobodilačka vojska i Crvena armija oslobodili ove prostore. Sećamo se uloge italijanskih vojnika i u Prvom svetskom ratu, kada smo bili saveznici, i njenog značaja za prebacivanje srpskih vojnika iz Albanije na Krf, čime je spasen veliki broj naših vojnika. Veliko prijateljstvo veže naša dva naroda, diplomatski odnosi traju već 140 godina, a te istorijske veze traju i danas. Mi smo veliki prijatelji i partneri i veoma smo zahvalni Italiji i njenom ambasadoru, koji neprestano radi na unapređenju naših odnosa. Želimo da sve manifestacije koje imamo u periodu od 20. oktobra do 1. novembra doprinesu sećanju na saveznike i heroje koji su svoje živote položili da bi mi danas živeli u slobodi, ali i da mlade upoznamo sa činjenicama koje će sprečiti reviziju istorije u budućnosti i doprineti da istina uvek bude na prvom mestu – kazao je Andreja Mladenović.

Ambasador Republike Italije Karlo Lo Kašo istakao je da su jedinice italijanske brigade „Garibaldi”, zajedno sa jedinicama NOVJ i Crvene armije 19. oktobra, posle teških borbi sa Nemcima, oslobodili zgradu Narodnog pozorišta i postavili prvu zastavu demokratske Italije na zgradi sadašnje Ambasade Republike Italije.

– Beograd je jedna od retkih prestonica koju je u oba rata oslobodila vlastita vojska. U tom oslobođenju učestvovali su i Italijani, koji su dali veliki danak u krvi i zbog toga mi je velika čast da pozdravim naše duboko prijateljstvo koje ove godine slavi 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Italija je i danas značajan partner Srbiji u oblastima investicija, kulture, tehnologije i ekologije, a mi smo tu i da pružimo podršku u reformama i približavanju Evropskoj uniji. Italija i Srbija, uvek zajedno – zaključio je ambasador Lo Kašo.

Posle kapitulacije Italije 1943. godine formirana je brigada „Garibaldi”, koja je kao deo jedinica NOVJ učestvovala 1944. godine u oslobođenju Beograda, a ostalo je zapisano da je ona oslobodila i Narodno pozorište.

Na svečanosti je prikazana dijaloška scena pripadnika bataljona „Garibaldi” dr Đovanija Bave, kasnijeg hirurga i profesora na VMA i dr Saše Božović prilikom posleratne dodele odlikovanja za zasluge u borbi protiv fašizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana