Savetovalište za dijabetes Studio B

Objavljeno: 20.12.2017. 15:55 Izmenjeno: 20.12.2017. 15:55

Građani koji sumnjaju da boluju od šećerne bolesti (Diabetes mellitus) ili traže savet kako da ovu bolest preveniraju, kontrolišu ili smanje njene negativne posledice mogu da posete Savetovalište za dijabetes, čiji će rad biti intenziviran od 28.12.2017. godine.

 

Savetovalište za dijabetes radi u prostorijama Centra za preventivne zdravstvene usluge u Domu zdravlja „Voždovac“, Ogranak Šumice u Ustaničkoj br. 125 b, svakog četvrtka od 13.30 do 20.00 časova.

Pored prevencije, ranog otkrivanja obolelih i korekcije terapije, aktivnosti Savetovališta za dijabetes usmerene su ka utvrđivanju pravog broja dijabetičara uvođenjem elektronske evidencije i formiranjem Centralnog registra koji obuhvata pacijente na oralnoj terapiji, insulinskoj i na analozima, kao i pacijente u visokom riziku od komplikacija dijabetesa.

Savetovalište vodi prim. dr Gordana Palić Jevremović i timska sestra MS Dijana Denić.

Zakazivanje se vrši elektronskom poštom na preventivni.centar@dzvozdovac.rs.

Dijabetes, kao posledica modernog stila života, danas se ubraja među najčešća oboljenja, a broj obolelih je u stalnom porastu.

U Srbiji je trenutno registrovano oko 710 000 dijabetičara, ali se procenjuje da je njihov broj veći. Smatra se da oko 40% osoba starosne dobi od 40 do 74 godina ne zna da boluje od predijabetesa, kao ni da su pod visokim rizikom za razvoj dijabetesa iz razloga što se bolest najčešće otkriva kasno, tek kada izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Upravo oni čine idealnu ciljanu grupu za programe prevencije.

Procenjuje se da 90% registrovanih imaju tip 2 dijabetes, a da gotovo trećina novodijagnostikovanih obolelih od ovog tipa, već ima jednu ili više kasnih komplikacija kao što su bolesti srca i krvnih sudova, bubrega, nervnog sistema, oštećenje vida, kao i da  negde oko 3 000 pacijenata u Srbiji umire od posledica dijabetesa.

Prema iskustvima razvijenih zemalja, uvođenjem preventivnih aktivnosti, besplatne edukacije, učestale kontrole pacijenata i savremenog načina lečenja smanjuje se stopa smrtnosti za do 25%, broj moždanog udara za do 40%, a troškovi lečenja pacijenata na godišnjem nivou za 5%.

Usluge koje se pružaju u savetovalištu su:

•         Antropometrijska merenja

•         Merenje krvnog pritiska

•         Izračunavanje  BMI i WHR indeksa

•         Izračunavanje kalorijskog unosa

•         Obuka za kontrolu glikemije (na tašte i post prandijalne) i davanje insulina

•         Individualni zdravstveno – vaspitni rad

•         Grupni rad

•         Zdravstvena predavanja i druge aktivnosti o čemu će građani biti blagovremeno obavešteni.

 

Pacijenti koji dolaze u savetovalište su:

•         Oboleli od dijabetesa na oralnoj ili insulinskoj terapiji

•         Pacijenti sa intolerancijom glukoze

•         Gojazni pacijenti

•         Hipertoničari

•         Pacijenti sa hiperlipidemijama

•         Članovi porodice obolelog od dijabetesa

Rad u Savetovalištu za dijabetes prvenstveno se bazira na prevenciji faktora rizika za nastanak bolesti (stres, gojaznost, loša ishrana, nedovoljna fizička aktivnost) i ukazivanju na zdrave stilove života kao prevencije komplikacija dijabetesa.

Zdravstvena predavanja za pacijente tematski će obuhvatati, kako preventivne teme, tako i teme koje su od interesa za sam tok lečenja, kao što su obuka za samodavanje insulina, za samokontrolu glikemije u kućnim uslovima, a samim tim i obuka za izradu profila glikemije.

Veliki značaj poklanja se prevenciji i lečenju gojaznosti (kao faktoru rizika za nastanak dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti) i prestanku pušenja. Dijabetičarima se pruža mogućnost za odvikavanje od pušenja dolaskom u Savetovalište za odvikavanje od pušenja, koje takođe funkcioniše u sklopu Centra za preventivne zdravstvene usluge.

Za dolazak u bilo koje od savetovališta nije potreban uput, niti zakazivanje za prvi kontakt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana