Sastanak Vučića, Rame i Kovačevskog na jezeru Garda tanjug

Objavljeno: 02.04.2023. 09:58 Izmenjeno: 05.04.2023. 10:35

Na jezeru Garda nedaleko od Verone, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, sastaće se sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim. Posle sastanka, trojica lidera održaće zajedničku konferenciju za novinare, a očekuje se će se glavna tema sastanka biti dosadašnji postignuti rezultati u okviru inicijative, ali i naredni […]

Na jezeru Garda nedaleko od Verone, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, sastaće se sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim. Posle sastanka, trojica lidera održaće zajedničku konferenciju za novinare, a očekuje se će se glavna tema sastanka biti dosadašnji postignuti rezultati u okviru inicijative, ali i naredni planovi koji bi trebalo da olakšaju život građanima i privrednicima regiona. Prethodni samit Otvorenog Balkana bio je krajem prošle godine u Beogradu i održan je u senci rata u Ukrajini i energetske krize, koja je bila najveći izazov za sve tri države. Ovo je prvi put da se susret lidera inicijative Otvoreni Balkan, održava van granica Zapadnog Balkana. Razlog je što su lideri tri zemlje doputovali u Veronu, kako bi na sajmu „VinItaly 2023“, pružili podršku sajmu „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, događaju koji je u okviru inicijative bio realizovan prošle godine u Beogradu, a biće održan i u novembru ove godine. Predsednik Vučić posetu Italiji nastaviće i u ponedeljak, kada je planiran obilazak našeg štanda na sajmu „VinItaly 2023“, na kojem se se predstavljaju domaći proizvođači.

U Veroni će  biti otvoren 55. međunarodni sajam vina, VinItaly 2023, koji će okupiti oko 4.500 izlagača iz Italije, Evrope i celog sveta, među kojima su i izlagači iz zemalja članica inicijative Otvoreni Balkan. Na zajedničkom štandu predstaviće se više od 200 etiketa najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Od ukupnog broja, 90 etiketa je iz Srbije iz 41 vinarije. VinItaly je vodeći sajam vina i alkoholnih pića posvećen vinskim kompanijama na svetskom tržištu. Tradicionalno, održava se u Veroni, svetskoj prestonici vina i ima međunarodni karakter. Sajam je fokusiran na promovisanje odnosa između proizvođača, kupaca i zainteresovanih strana, kao i na razmenu iskustava i veština. Pripremljeni su mnogobrojni sastanci i degustacije, a u fokusu ovogodišnjeg izdanja su tri ključna pravca – biznis, internacionalizacija i pozicioniranje. Međunarodni sajam vina posetiće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevcki. Potom će trojica lidera, zajedno sa ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonijem Tajanijem, obići zajednički štand na kojem se predstavljaju vinari iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Vina na štandu Open Balkan predstaviće vrhunski somelijeri tri zemlje, a biće organizovan i masterklas na kome će biti predstavljene autohtone sorte Balkana. Cilj predstavljanja vinara iz inicijative Otvoreni Balkan je da im se otvore mogućnosti za nove poslove, poručili su iz Privredne komore Srbije, koja je i inicirala njihove učešće. Sajam će trajati do 5. aprila i održava se u poznatom izložbenom centru Verona Exhibition Centre, na oko 80.000 kvadratnih metara. Ispred samog centra postavljene su zastave svih zemalja koje učestvuju, a među njima je i zastava Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Grmljavina sa kišom

Trenutna temperatura 22°C

Grmljavina sa kišom

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 16°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana