U interesu Srbije da se saradnja SPS i SNS nastavi Studio B, Tanjug

Objavljeno: 03.09.2021. 08:52 Izmenjeno: 04.09.2021. 12:20

Želimo da nastavimo saradnju, a zajednički kandidat na predsedničkim izborima treba da bude Aleksandar Vučić, istakao Ivica Dačić posle sastanka lidera SNS-a i SPS-a.

Postoji potpuno međusobno poverenje i razumevanje o tome da želimo da nastavimo saradnju, a moje mišljenje je zajednički kandidat na predsedničkim izborima treba da bude predsednik SNS, preneo je nakon sastanka sa delegacijom SNS-a, šef  SPS-a Ivica Dačić.

Dačić je novinarima rekao da je lider SNS, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ostavio mogućnost da se SPS sama opredeli da li će zajedno sa SNS nastupati na parlamentarnim izborima, imati jednu listu, ili odvojene liste.

On je naglasio da je ono što povezuje SNS i SPS interesi Srbije, a ne priča o kadrovskim pitanjima.

Što se tiče datuma održavanja izbora Dačić, kao neko ko predsedava međustranačkom dijalogu bez posredovanja stranaca, kazao je da je juče objavljen jedan detalj kao da je svetska novost, a to je da će izbori biti održani 3.aprila.

„Predsednik Vučić je još u oktobru izneo taj datum, i on nije tajna, jer postoji nekoliko mogućih termina gde u isto vreme mogu biti predsednički i gradski i parlamentarni izbori. To su 3.april, 10.april ili 17.april. Zar mislite da nekome na dan NDH 10.aprila pada napamet da raspiše izbore, a koliko je meni poznato 17. april je katolički Uskrs“, dodao je on.

Dačić je rekao da nema mnogo termina i da nije toliko važno da li će biti 3.aprila ili nedelju pre ili posle.

„U susret onome što je najavljeno da će s druge strane i spolja i iznutra biti pripreman zajednički nastup opozicije normalno je da mi na vlasti razgovaramo o zajedničkom pristupu toj temi“, objasnio je on.

Dačić je kazao da postoji potpuno međusobno poverenje i razumevanje između dve partije da žele da nastave saradnju.

Što se predsedničkih izbora tiče, kazao je da lično smatra da zajednički kandidat ne može biti potpredsednik ili zamenik, kao što to kandiduju neki drugi potpredsednicu, već to treba da bude predsednik SNS.

„Mi smo ozbiljni ljudi i ne želimo da varamo narod i zato kandidat treba da bude predsednik SNS imajući u vidu da je i prošli put bio, ali ta tema nije bila sada na dnevnom redu odlučivanja“, naglasio je Dačić.

Preneo je da je Vučić istakao da je važno da dve stranke razvijaju dalje međusobno poverenje, rad, i da će sigurno takav odnos nastaviti i posle sledećih izbora, kao i da je, kada bude vreme donošenja takvih odluka, na SPS da donese najbolju moguću odluku kakvu će formu zajednički pristip i nastup imati.

„Sat i po smo razgovarali i o drugim temama koje su važne, ekonomskim pitanjima, situaciji u regionu, pritiscima na našu zemlju, kao i očuvanju nacionalnih interesa.

„Uspeli smo da odbranimo nacionalne interese, i nismo poklekli pred ekonomskim i zdravstvenih problemima. U interesu Srbije je da se saradnja između SPS i SNS nastavi i dalje“, poručio je Dačić.

Dodao je da, iako je ovo bio sastanak dve stranke, to se odnosi i na koalicionog partnera SPS Jedinstvenu Srbiju sa kojom će biti nastavljena saradnja.

 

Međustranački dijalog 10 i 11, sa strancima 17.i 18

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da će 10. i 11. septembra biti nastavljen međustranački dijalog sa strankama bez posredovanja stranaca, a da će 17. i 18. biti nastavljen uz učešće evroparlamentaraca.

On je na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom SNS i Srbije Aleksandrom Vučićem rekao i da će se sastanci SPS i SNS nastaviti i u budućnosti jer je „emitovanje zajedništva i jedinstva“ važan deo politike.

„Nekada šumovi postanu glavni tonovi, a mi to ne želimo jer želimo jedinstvo oko nacionalnih pitanja. Ne radi se tu o nerazumevanju da li je neko nešto izjavio, ima toga i sa jedne i sa druge strane, ali to je sasvim normalno. Imamo interes da očuvamo saradnju, a istovremeno čuvamo naše identitete“, rekao je Dačić.

Kako je dodao, predstoji nam „pregoran rad“ na ostvarenju postavljenih ciljeva.

Upitan da li su dve stranke bliže zajedničkoj listi posle ovog sastanka, Dačić je kazao da bi prošle nedelje bila vest da nema ništa od zajedničkog nastupa, bune se „ovi, oni, opšta je pobuna“.

„To je vest“, zaključio je Dačić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana