Sastanak ministra Vučevića i generala Mojsilovića sa komandantom Komande združenih snaga Napulj admiralom Mančom studio b

Objavljeno: 20.12.2022. 15:27 Izmenjeno: 20.12.2022. 16:19

Admiral Stjuart Manč pozdravio je blisko partnerstvo NATO sa Srbijom, naglasivši da je Srbija pouzdan partner te da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Republike Srbije.

foto mod

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se sa komandantom Komande združenih snaga Napulj admiralom Stjuartom Mančom, tokom njegove posete Republici Srbiji. Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, odnosu sa KFOR i saradnji Republike Srbije i NATO.

Ministar Vučević je ukazao da je partnerstvo sa NATO višeslojno i raznovrsno, a saradnja sa Komandom združenih snaga Napulj posebno važna. Kako je naveo, Republika Srbija je u potpunosti posvećena vojnoj neutralnosti, ali i ostvarenju dobrih odnosa sa svim ključnim akterima međunarodne politike kako bi izgradila najbolje moguće partnerske odnose.

U kontekstu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji, ministar Vučević je ukazao da Republika Srbija ne želi eskalaciju sukoba i da je posvećena mirnom rešavanju svih pitanja putem dijaloga. On je posebno istakao značaj dosledne primene Rezolucije SB 1244 i Vojnotehničkog sporazuma.

Ministar Vučević je naglasio da naša strana ostaje na čvrstoj poziciji da KFOR predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji i stoga je najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji južne srpske pokrajine.

Admiral Stjuart Manč pozdravio je blisko partnerstvo NATO sa Srbijom, naglasivši da je Srbija pouzdan partner te da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Republike Srbije.

„Nastavićemo da razvijamo naše dugotrajno partnerstvo sa Srbijom, zasnovano na političkom dijalogu i praktičnoj saradnji. Verujemo da ovaj ok.

Poseta komandanta Komande združenih snaga NATO-a u Napulju

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović primio je komandanta Komande združenih snaga NATO-a iz Napulja admirala Stjuarta Manča, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

General Mojsilović je sa admiralom Mančom razgovarao o stanju bezbednosti u regionu i svetu i saradnji Vojske Srbije i komande iz Napulja, sa težištem na situaciji u našoj južnoj pokrajini, imajući u vidu da je Kfor u nadležnosti ove komande.

Uz ocenu da saradnja Vojske Srbije i NATO-a doprinosi jačanju međusobnog poverenja i izgradnji mira i stabilnosti u regionu, zaključeno je da treba nastaviti sa razvojem međusobnih odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa i konstatovano da uspostavljeni mehanizmi saradnje to i obezbeđuju.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je, govoreći o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, koju je ocenio kao nestabilnu i nepredvidivu, istakao da Republika Srbija očekuje da Kfor, kao jedini legitimni bezbednosni akter u Pokrajini, osigura bezbednost građana i zaštiti srpsko stanovništvo i naše kulturno-istorijsko i versko nasleđe. General Mojsilović je podsetio na niz jednostranih i provokativnih poteza koje poslednjih godina preduzimaju privremene institucije samouprave u Prištini i ocenio da su takvi postupci u suprotnosti sa naporima koje Republika Srbija i njeni međunarodni partneri ulažu radi smirivanja situacije na terenu i stvaranja sigurnog i bezbednog okruženja na Kosovu i Metohiji.

Admiral Stjuart Manč, koji je istovremeno i komandant pomorskih snaga Sjedinjenih Američkih Država u Evropi i u Africi, će tokom boravka u Srbiji imati odvojene susrete sa vrhovnim komandantom Vojske Srbije i predsednikom Republike Aleksandarom Vučićem, ministrom odbrane Milošem Vučevićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana