Šapić: Grejna sezona se odlaže zbog povoljnih vremenskih uslova, ušteda nekoliko miliona evra dnevno studio b

Objavljeno: 14.10.2022. 11:36 Izmenjeno: 14.10.2022. 15:07

Imamo procene od Hidrometeorološkog zavoda da će u sledećih sedam dana temperature biti sigurno iznad prosečne koje čak ne bi ni dozvoljavale da se sistem grejanja upali, jer bi se odmah sam blokirao.

Gradsko veće je donelo odluku da se, u skladu sa vremenskim uslovima i opštom situacijom sa energentima u svetu i u našoj zemlji, odloži početak grejne sezone u Beogradu koja je trebala da počne u subotu, 15. oktobra, izjavio je za Beoinfo gradonačelnik Aleksandar Šapić.

On je precizirao da je Gradski štab za vanredne situacije ovlašćen da praktično svakog dana prati vremenske uslove, te da u skladu sa njima izveštava „Beogradske elektrane” kada bi sezona mogla da krene.

– Imamo procene od Hidrometeorološkog zavoda da će u sledećih sedam dana temperature biti sigurno iznad prosečne koje čak ne bi ni dozvoljavale da se sistem grejanja upali, jer bi se odmah sam blokirao. Zbog domaćinskog poslovanja, mislimo da je mnogo važnije da budemo sigurni da onda kada bude bilo zaista hladno naši domovi budu topli, nego da se zbog formalnosti sada kreće sa grejanjem, a vremenski uslovi nam idu na ruku. Istovremeno, time bi značajno podigli troškove i možda ugrozili obezbeđivanje toplih domova onda kada to istinski bude bilo neophodno – rekao je gradonačelnik.

On je dodao da će građani biti obavešteni o početku grejne sezone kada se steknu vremenski uslovi, te da veruje da će to svakako biti do početka novembra.

– Treba istaći da će ušteda u novcu biti velika, a procene su da svaki dan odlaganja grejne sezone ona iznosi nekoliko miliona evra. Na nama je da iskoristimo ove povoljne vremenske prilike i pokušamo da uštedimo energente – naveo je prvi čovek prestonice.

On je najavio da će odlukom Gradskog veća ove godine novogodišnja dekorativna rasveta biti postavljena od 15. decembra do 15. januara, samo mesec dana, te da će biti ograničena na uži turistički centar grada.

–  Najvažnije je da se obezbede energenti i struja po što jeftinijim cenama, jer je neprikladno da Grad troši dodatnu električnu energiju i time ugrožava i čitav sistem. Mislimo da je i to u skladu sa domaćinskim poslovanjem, uz prilagođavanje okolnostima u kojima se čitav svet nalazi, pa samim tim i naša zemlja – istakao je gradonačelnik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Delimično oblačno

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana