SAD zabranile prodaju telekom opreme kineskoj firmi ZTE Tanjug

Objavljeno: 16.04.2018. 16:16 Izmenjeno: 16.04.2018. 16:16

Sjedinjene Države su zabranile američkim kompanijama prodaju telekomunikacione opreme korporaciji ZTE pošto je ta kineska kompanija, kako je saopštilo američko Ministarstvo trgovine, nezakonito isporučila telekom uređaje Iranu i Severnoj Koreji.

 

„ZTE je dala lažan izveštaj američkoj vladi kada je prvobitno uhvaćena i stavljena na američku listu subjekata čiji je izvoz pod nadzorom (Entity List), dala je falsifikovane izveštaje u periodu kada im je odložena kazna i dala netačne izveštaje tokom probnog perioda“, saopštio je sekretar za trgovinu SAD Vilbur Ros, prenosi Rojters.

Entiti listu je uvela Kancelarija za industriju i bezbednost SAD (BIS), koja kontroliše izvoz robe i srodnih tehnologija čije šire distribuiranje može da ugrozi američku nacionalnu sigurnost.

Lista obuhvata imena stranaca pojedinaca, vladinih organizacija i kompanija koje podležu obavezi da traže posebnu dozvolu za izvoz određenih proizvoda.

Svaka transakcija s pojedincem, kompanijom ili vladinom organizacijom koja se nalazi na listi, za američku vladu je „signal upozorenja“, što znači da transakciju treba pažljivije pratiti zbog pokušaja nezakonitog nabavljanja robe ili srodne tehnologije radi vojne upotrebe ili umnožavanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana