Kosovski političari u panici zbog Specijalnog suda RTS, Tanjug

Objavljeno: 05.01.2018. 12:18 Izmenjeno: 06.01.2018. 21:39

Najviši kosovski političari postali su nervozni jer se Specijalan sud priprema za izdavanje optužnica za ratne zločine, a SAD i EU upozoravaju da se ne blokira procesuiranje bivših gerilaca, piše portal Politico.eu.

Portal navodi da je grupa poslanika u kosovskom parlamentu prošlog meseca pokušala da suspenduje zakon o novom sudu, kao i da kosovski predsednik Hašim Tači, koji je bio za to da se u parlamentu odobri osnivanje suda 2014. godine, sada kaže da će potpisati odluku parlamenta o suspenziji.

Iznenadni zaokret alarmirao je zapadne sile – SAD su izrazile duboku zabrinutost, a američki ambasador u Prištini kazao je da će Vašington na ukidanje zakona gledati kao na „zabadanje noža u leđa“.

Sa druge strane, šefica kancelarije EU u Prištini nazvala je taj pokušaj „užasnim i štetnim za Kosovo“.

Portal piše da su Tači, premijer Ramuš Haradinaj i drugi politički lideri bili „visokorangirani lideri gerilske grupe Oslobodilačke vojske Kosova, koja se borila protiv Srba“.

U nadležnosti Specijalnog suda je procesuiranje članova OVK koji su sprovodili kampanju nasilja i zastrašivanja Srba, drugih etničkih grupa i političkih protivnika tokom i nakon sukoba na KiM od 1998. do1999. godine.

Porast političkog protivljenja prema sudu povećao je mogućnost hapšenja nakon što optužbe budu konačno izdate, naveo je Politiko.

Brat premijera Daut Haradinaj, koji je takode poslanik i bivši komandant OVK, rekao je da će se bivši pripadnici OVK pridružiti sprečavanju hapšenja.

Napore za ukidanje zakona o Specijalnom sudu predvodio je Nait Hasani, poslanik vladajuće Demokratske partije Kosova, koju su osnovali Tači i drugi bivši lideri OVK.

„Specijalni sud je bio i biće neprihvatljiv za Kosovo. To je politički sud koji želi da kazni samo vojnike OVK zbog navodnih ratnih zločina“, rekao je Hasani.

 

 

SAD Haradinaju: Nećemo blokirati rusku inicijativu za formiranje novog Specijalnog suda

 

Američke diplomate u Prištini, upozorile su predstavnike centralnih kosovskih vlasti da bi mogao da bude aktiviran „Plan B“, za formiranje Specijalnog suda, ukoliko važeći Zakon bude ukinut u kosovskoj skupštini.

Poruku Sjedinjenih Država preneo je vršilac dužnosti američkog ambasadora u Prištini, Stiven Benks, prenosi Koha ditore.

Izvori novina u kabinetu premijera, preneli su da je Benks ove nedelje imao nekoliko sastanaka sa šefovima institucija, podsećajući ih na posledice koje će Kosovo imati ukidanjem Zakona o Specijalnom sudu.

„Vršilac dužnosti američkog ambasadora u Prištini, Benks, sastao se juče sa premijerom Haradinajem, i objasnio mu posledice ukidanja Zakona o Specijalnom sudu. Rekao je da SAD u Savetu bezbednosti UN neće blokirati nikakvu rusku inicijativu u vezi sa stvaranjem sličnog suda“, preneo je izvor lista.

Sinoć su se oglasile i zemlje Kvinte, poručivši Prištini da napusti svaku pomisao o ukidanju ili ponovnom pregovaranju o bilo kom aspektu Zakona o specijalizovanim većima.

„Takav potez postavlja pod znak pitanja posvećenost Kosova vladavini prava i rizikuje sve ono što je Kosovo postiglo. On postavlja interese određenih pojedinaca iznad interesa kosovskog društva. Mi osuđujemo takav potez i svako ko to podržava, odbaciće partnerstvo Kosova sa našim zemljama“, naglašava se u zajedničkom saopštenju predstavnika zemalja Kvinte.

Njihova reakcija usledila je nakon što je premijer Ramuš Haradinaj izjavio da će vlada podržati stav Skupštine ukoliko bude ukinut Zakon o Specijalnom sudu i posle najave predstavnika pokreta „Samoopredeljenje“ da će podržati ukidanje zakona u kosovskoj skupštini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana