Ružić: Bez obrazovanja nema napretka društva tanjug

Objavljeno: 27.01.2023. 11:32 Izmenjeno: 27.01.2023. 11:58

Posle priredbe, najboljim učenicima podeljene su svečane povelje.

foto tanjug

 

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da zaostavština Svetog Save pokazaje da su obrazovanje i vaspitanje jedini način za sveopšti progres svakog društva, pa i našeg. „Znanje i obrazovanje i danas predstavljaju osnovni preduslov opšteg ekonomskog, kulturnog i generalno sveopšteg razvoja svakog društva“, rekao je Ružić učenicima Osnovne škole „Pavle Savić“ u Mirijevu, gde je prisustvovao priredbi povodom školske slave. Ministar je đacima i nastavnicima čestitao praznik istakavši da je to najveći praznik prosvetnih radnika i učenika. „Svako dete, škola i svaki naš sunarodnik slavi našeg prvog arhiepiskopa i utemeljivača srpske države i crkve. Danas je pogodan dan da se zahvalimo svim prosvetnim radnicima, nastavnicima, vannastavnom osoblju za njihovo pregalaštvo, pažnju i entuzijazam koje pokazuju svih ovih godina“, poručio je ministar. On je istakao da nastavnici, uz zdravstvene radnike, imaju najplemenitiji posao i da pokazuju volju, želju i empatiju da prenose znanje najmlađima i stvaraju od njih jake ličnosti, počev od predškolskih ustanova gde se stvaraju radne navike i prihvataju određeni vrednosni okviri. „Važno je da od tih prvih dana svako dete svoje afinitete, talente, želje afirmiše, novostečenim znanjem unapredi i da to znanje iskoristi da se integriše u društvo i da to sve investira u bolje sutra našeg društva. Važno je da se kod ove dece razvije kritički duh, radoznalost i ljubav prema knjizi“, rekao je Ružić.

On je dodao da je Sveti Sava kao školska slava prvi put ustanovljena 1840., da je u nekim periodima školska slava ukidana, a ponovo je uspostavljena 1990. Pre početka priredbe povodom školske slave, sveštenik je je izveo obred osvećenja slavskog kolača, a na priredbi je učestvovao hor OŠ „Pavle Savić“ i učenici te škole. Posle priredbe, najboljim učenicima podeljene su svečane povelje.

Ministarstvo prosvete tradicionalno organizuje Svetosavsku akademiju pod nazivom „Riznica Srbije“, na kojoj će večeras govoriti predsednica Vlade Ana Brnabić. Akademija se održava u MTS dvorani, a u posebno osmišljenom kulturno-umetničkom programu učestvovaće talentovana deca, učenici, studenti iz cele Srbije, saopšteno je iz Ministarstva. Na ovaj način Ministarstvo će široj javnosti predstaviti značaj obrazovanja i vaspitanja, dobitnike Svetosavske nagrade i ukazati na značaj prvog sprskog arhiepiskopa, velikog srpskog prosvetitelja i zaštitnika školstva Svetog Save. U holu dvorane, biće prikazani umetnički radovi učenika dve srednje škole „Tehnoart Beograd“ i Škole za dizajn, a pre početka Akademije učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i Hora Bogoslovija održaće mini koncert.

Ministar prosvete Branko Ružić uručio je pojedincima i institucijama Svetosavske nagrade za 2022. godinu za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, kao i razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja. Povodom Savindana, koji se danas obeležava kao školska slava širom Srbije, nagradu je dobilo ukupno 34 institucija i pojedinaca, a Ruzić je čestitao svim dobitnicima. „Čestitam i školsku slavu Svetog Savu, jer život i delo najvećeg prosvetitelja potvrđuje moć i snagu obrazovanja, značaj zalaganja i rada na dobrobit sadašnjih i budućih generacija“, naveo je Ružić nakon uručivanja nagrada u Vladi Srbije. Dodao je da je pred komisijom, koja je odlučivala ko će dobiti Svetosavske nagrade bio težak zadatak i da je pristiglo 180 prijava. „Nadam se da će ovo priznanje biti dodatni podstrek da u vašem predstojećem radu radite još bolje, da ćete nastaviti da dajete doprinos unapređenju obrazovanja i nauke“, poručio je Ružić dobitnicima nagrada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana