Rusko ministarstvo označilo devet medija kao strane agente Tanjug

Objavljeno: 05.12.2017. 09:07 Izmenjeno: 05.12.2017. 13:00

Rusko Ministarstvo pravde objavilo je spisak stranih medija koji će se u Rusiji od sada smatrati stranim agentima, a među njima je Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju ruskog ministarstva se navodi da je na spisku Glas Amerike (VOA), radio Slobodna Evropa (RFE/RL) zajedno sa još sedam ruskih medija na lokalnim jezicima koji posluju u okviru radio Slobodne Evrope, preneo je Rojters.

Medijima koji su proglašeni za medije – strane agenate su Glas Amerike (Voice of America), Radio Slobodna Evropa (Radio Free Europe/Radio Liberty), Televizija Sada (Current Time TV), servis Tatar-Baškir Radija Slobodna Evropa (Tatar-Bashkir service of Radio Liberty – Azatliq Radiosi), Reali regionalni projekat Idel (Realii, regional project Idel), Reali faktografski projekat na Kavkazu (Realii, Factograf project, Kavkaz.), Realii Krim (Realii and Krym.). Realii, navodi se u saopštenju ministarstva.

Savet Ruske Federacije je 22. novembra odobrio predlog zakona o stranim medijima koji deluju kao strani agenti, a predsednik Vladimir Putin potpisao je taj predlog zakona 25. novembra, podsetio je Tas s.

Prema tom zakonu, mediji mogu biti proglašeni stranim agentima u slučaju da primaju finansijska sredstva iz drugih zemalja, a nakon što budu proglašeni za strane agente, mediji će biti podvrgnuti ograničenjima nametnutim neprofitnim organizacijama koje deluju kao strani agenti.

Takođe, takvi mediji će biti pozvani na odgovornost zbog kršenja zakona.

Ovaj zakon je usvojen kao odgovor na zahtev Ministarstva pravde SAD da se američki ogranak ruskog TV kanala RT registruje kao strani agent, napomenula je ruska agencija.

One Response to “Rusko ministarstvo označilo devet medija kao strane agente”

  1. Boban каже:

    Ovo samo u diktatorskim i poludiktatorskim sistemima ima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana