Rumunija: Protest protiv predsednika Johanisa,traže ostavku Tanjug

Objavljeno: 17.02.2018. 19:56 Izmenjeno: 17.02.2018. 19:56

U Rumuniji je danas ispred predsedničke palate održan protest protiv predsednika te zemlje Klausa Johanisa, na kojem su demonstranti tražili njegovu ostavku zbog navoda o korupciji.

U Rumuniji je danas ispred predsedničke palate održan protest protiv predsednika te zemlje Klausa Johanisa, na kojem su demonstranti tražili njegovu ostavku zbog navoda o korupciji.

Demonstranti su mahali rumunskim zastavama, a pojedini su nosili i pomorandže u rukama.

„Razlog što smo se okupili ovde je da donesemo ovu pomorandžu sa Tenerifa, pravu pomorandžu, ne lažnu. Da je gospodin Johanis ovde, ponudio bih mu je, pogotovo zato što toliko voli Tenerife, a zamolio bih ga da makar pokuša da ne izdaje saopštenja koja su “logički delirijum“ „, rekao je zamenik predsednika Socijaldemokratske stranke Rumunije (PSD) Liviju Plesoianu, prenosi Ađerpres.

Navode o korupciji prvobitino je u televizijskoj emisiji iznela bivša radnica u Nacionalnom direktoratu protiv korupcije (DNA) Mihaela Jorga, koja tvrdi da je glavna tužiteljka DNA Laura Kovesi od nje tražila da po kratkom postupku reši slučaj bivšeg ministra, za kojeg se pričalo da će se kandidovati za mesto premijera.

Bivši rumunski poslanik Vlad Kosma je tokom uključenja u emisiju rekao da je od njega traženo da bivšem premijeru Rumunije Viktoru Ponti i bivšem poslaniku Sebastijanu Gitji podmetne kompromitujuće dokaze.

Kosma je potom pustio snimke svojih razgovora sa bivšim tužiocima DNA, navodi „EU OCS“.

Kovesijeva je demantovala navode rekavši da DNA ne lažira dokaze, već deluju u pravnom okviru, prenosi AP.

„Johanis je rekao da nije poslušao snimke koji su u nedelju veče emitovani, takođe je naglasio da nije pročitao nikakve transkripte audio snimaka, ali je u isto vreme to ocenio kao patetičan pokušaj nekih kriminalaca. Pitanje je jednostavno – ako niste pročitali transkripte, ako niste poslušali snimke, kako možete da se izrazite, kako možete da znate o čemu pričate“, zaključio je Plesioanu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana