RTCG:Uklonjen pano u Budvi sa srpskom vojskom Tanjug

Objavljeno: 26.04.2018. 19:33 Izmenjeno: 26.04.2018. 19:36

Komunalna policija uklonila je danas transparent sa bedema Starog grada u Budvi, a na kome je pisalo da je srpska vojska 1918. godine oslobodila taj grad.

 

Transparent je uklonjen danas posle podne, jer Odbor za proslavu nije dostavio odobrenje za njegovo postavljanje od strane Zavoda za zaštitu kulturnih dobara i Mediteran reklama, prenosi RTCG.

Kako navodi ta telvizija, postavljanje panoa u Budvi osudili su mnogi u Crnoj Gori – od premijera, do resornog ministarstva, preko političkih subjekata koji se ideološki razlikuju od kreatora panoa, do onih koji u Budvi čine deo vlasti.

Postavljanje panoa i bilborda dovelo je do oštrog sukoba, serije saopštenja i međusobnih optuživanja u budvanskoj vladajućoj koaliciji, odnosno članova Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore.

Premijer Crne Gore Duško Marković juče je rekao, komentarišući bilborde postavljene u Budvi, a na kojima piše da je srpska vojska 1918. godine oslobodila taj grad, da Vlada neće dopustiti pokušaje prekrajanja istorije.

„Već se Vlada preko Ministarstva kulture odredila prema tome. To je falsifikovanje istorije, to je neodgovoran odnos budvanskih vlasti. Crna Gora i građani Budve vide kakvu imaju vlast. Mi nećemo dozvoliti falsifikovanje istorije“, rekao je Marković odgovarajući na pitanja novinara, prenosi portal CDM.

Premijer je poručio da će Vlada odgovoriti na taj atak na državu Crnu Goru i na njenu istoriju svojim stavom, a u nekoj sledećoj fazi možda i pokretanjem nekog odgovarajućeg postupka.

Ministarstvo kulture Crne Gore saopštilo je prethodno da je na bilbordima koji su nedavno osvanuli u Budvi, a na kojima piše da je srpska vojska 1918. godine oslobodila Budvu, stogodišnjica oslobođenja tog grada predstavljena na način koji nije verodostojan i da predstavlja pokušaj falsifikovanja istorije.

U saopštenju na sajtu tog ministarstva navedeno je da „najsvežijom propagandom na području Budve, pre svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorijskoj faktografiji“.

Dalje se navodi da „ono što je nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore“.

Svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju kako je „oslobođenje Budve“, zapravo, predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija nijedne druge države, navedeno je u saopštenju.

„Istine radi, faktografija govori kako se, pri povlačenju austrougarske vojske, jedini kontakt jugoslovenskih trupa sa njima na području Crne Gore dogodio u borbama oko Podgorice, 17. i 18. oktobra („Ujedinjenje Crne Gore i Srbije 1918“, Dimitrije Vujović, Podgorica, 1962), saopštilo je ministarstvo.

Kako je navedeno, sprske trupe su, što nedvosmisleno govore svi istorijski podaci, ušle u Budvu tek po povlačenju austrougarskih, pa o tom činu nije moguće govoriti kao o oslobođenju u bilo kojoj formi.

„Apsolutno je nedostojno i neumesno vršiti reviziju događaja koji su deo crnogorskog kulturnog i istorijskog bića, pa bilo to i putem bilborda“, navelo je ministarstvo, koje je najavilo da će pokrenuti procedure u cilju utvrđnivanja odgovornosti ako lokalni organi ne preduzmu ništa.

Kako navode crnogorski mediji, opština Budva je u gradu i uz Jadransku magistralu postavile bilborde povodom 100 godina od velike pobede u Prvom svetskom ratu.

Predsednik Opštine Budva je Dragan Krapović iz Demokratske Crne Gore, koja je na lokalnim izborima zajedno sa Demokratskim frontom osvojila najviše glasova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana