Restauirani film „Buđenje pacova“ onlajn i u Kinoteci Tanjug

Objavljeno: 16.12.2021. 12:26 Izmenjeno: 16.12.2021. 12:26

Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija organizuju onlajn projekciju 22. digitalno restaurisanog filma „Buđenje pacova“ 18. decembar, u 20.30 časova, na Facebook stranicama Jugoslovenske kinoteke i kompanije A1 Srbija.

Istog dana predviđene su besplatne projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci i to u dva termina – od 18.00 i 20.30 časova, kao i sledećeg dana u istim terminima.

Film „Buđenje pacova“ iz 1967. godine režirao je Živojin Žika Pavlović, jedan od najznačajnijih reditelja crnog talasa jugoslovenskog filma, kao i eminentni književnik, slikar i profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Glavne uloge u filmu tumače priznati glumci Slobodan Perović i Dušica Žegarac.

Snimljen u produkciji Centar filma, film prenosi priču o jednom usamljenom čoveku koji se bori da pronađe novac za lečenje svoje bolesne sestre, dok istovremeno pokušava da pobegne od svoje prošlosti.

Tragajući za poslom i novcem, on se zaljubljuje u nepoznatu devojku za koju veruje da predstavlja prekretnicu u njegovom životu.

Kada njegova iluzija o sreći dostigne vrhunac, devojka krišom odlazi s njegovim novcem, ostavljajući ga razočaranog i prevarenog.

Film je iste godine prikazan na filmskom festivalu u Berlinu, u glavnoj takmičarskoj selekciji, a reditelj Živojin Pavlović osvojio je Srebrnog medveda za ovo svoje ostvarenje, kao i Srebrnu arenu u Puli .

Projekat A1 Kinoteka su 2017. godine pokrenule Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija sa ciljem da digitalnom restauracijom originalnih traka sačuvaju i zaštite dela naše kinematografije.

Do sada su 22 ostvarenja domaće kinematografije digitalno restaurisana u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, među kojima su: „Nacionalna klasa“, „Varljivo leto „68“, „Davitelj protiv davitelja“, „Balkanski špijun“, „Majstori, majstori“, „Bal na vodi“ i mnogi drugi.

U okviru najavljenog nastavka saradnje, za buduće generacije će biti sačuvano još osam naslova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana