Rešenje za Galeniku pocetkom 2017, Resavica ne ide na doboš Tanjug

Objavljeno: 23.11.2016. 17:23 Izmenjeno: 23.11.2016. 17:23

Ministar privrede Goran Knežević je izjavio danas da se za 11 velikih preduzeća traže strateški partneri i da je u slučaju Galenika blizu rešenje, koje se očekuje posle Nove godine.

Knežević je naveo da se intenzivno radi i na rešavanju problema u JP Resavica kako bi se ono postavilo na „zdrave noge“ i pronalaženju strateškog patnera u narednom periodu.

„Za ta preduzeća ne možemo da nađemo jedinstveno rešenje već moramo da rešavamo jedno po jedno. Ona su već pripremljena za proces privatizacije i trazimo strateške parntere, za Galeniku već pregovramo i ona će biti razrešena već posle nove godine“, kazao je Knežević gostujući na B92.

Ministar privrede je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da vlada nije dostavljala lažne izveštaje, već da je bilo kašnjenja u protoku informacija i kao primer naveo Azotaru gde su bili nagomilani dugovi koji su doveli to preduzeće u ozbiljne probleme.

Knežević je rekao da vlada to ne bi dozvolila da je znala i da sada dug Azotare iznosi oko tri milijarde dinara.

On je naveo da vlada radi na rešavanju problema JPPEU „Resavica“ i da su na vidiku neka rešenja.

„Ministarstve energetike treba da u najskorije vreme iznese elaborat u kome stoji kako su zemlje koje su imale slične probeme to rešavale i uveren sam da ćemo u narednom periodu sagledati svu problematiku na najbolji mogući način i rešiti problem Resavice“, rekao je Knežević.

Ministar je dodao da postoje jasni finansijski obračuni za svaki period i da to preduzcehe već godinama radi veoma loše.

Na pitanje šta se desilo s tim rudnikom s ozbirom na to da radnici kažu da su dobro radili, Knežević je rekao da je to njihovo viđenje stvari odnosno njihova zabluda.

„Ukupan prihod zadovoljava tek nekih 50 odsto od njihovih plata. Oni su u ozbiljnom problemu i treba se ozbiljno pozabaviti time i mi se ozbiljno time i bavimo“, rekao je Knežević.

Upitan da li će to preduzeće „na doboš“, Knežević je rekao da on to ne bi nazvao tako i da je cilj da se preduzeće Resavica postavi na zdrave noge i u nekom trenutku nađe starteški partner da može kvalitetnije da se njime upravlja.

Na pitanje da li država prodaje „porodičnu srebrninu“, Knežević je rekao da ona ne postoji pošto je „pojedena“ u prethodnih 10, 15 ili 20 godina.

On ističe da će se lakše naći kupci ili strateški patneri za srpske banje i pojedina turističko – ugostiteljska preduzeća, precizirajući da su u portfelju za privatizaciju 174 firme, dok ih je ranije bilo više od 500.

Dodao je da je reč o 11 banja u portfelju ministarstva i da se moraju razrešiti odnosi sa PIO i za svaku banju naći pojedinačna rešenja.

Govoreći o prvih 100 dana rada vlade, on je rekao da je osim ružnih stvari – preduzeća sa problemima, stečajevima i likvidacijama bilo i dobrih stvari – razvoj, investicije i preduzetništvo.

„U prvih 100 dana potpisali smo šest ugovora vrednih više od 70 miliona evra, što je obezbedilo 5.600 radnih mesta“, naveo je Knežević dodajući da je vlada pre nekoliko dana potpisala i ugovor sa japanskom kompanijom Jazaki koja će zaposliti 1.700 ljudi

Kako kaže, omogućeni su i podsticaji za preduzetnike, odnosno 600 miliona dinara nepovratnih sredstava.

„To je lepši deo srpske privrede i na razvoju, investicijama ćemo raditi i u narednom periodu“, podvukao je ministar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana