Rekonstrukcija zgrade stare toplane Mašinskog fakulteta Tanjug

Objavljeno: 08.02.2018. 12:13 Izmenjeno: 08.02.2018. 12:13

Vlada Srbije će u narednom periodu razmatrati projekat rekonstrukcije zgrade stare toplane Mašinskog fakulteta u Beogradu kao prioritet, jer ove godine taj fakultet obeležava 70 godina postojanja, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

„Želimo da pomognemo studentima koji se bave digitalizacijom industrije da dobiju svoj prostor. U zgradi toplane će da se izgradi Nacionalni centar za robotiku i inovacionu digitalizaciju industrije kako bi mladi u jednom inovacionom ambijentu mogli da daju svoj doprinos“, rekao je Popović, koji je sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem obišao Mašinski fakultet i zgradu stare toplane tog fakulteta.

Podsetivši da Mašinski fakultet ove godine obeležava 70 godina postojanja, Popović je istakao da ta obrazovna ustanova ima izvanrednu istoriju i sadašnjost, te da sarađuje sa najznačajnijim domaćim i stranim kompanijama.

„Studentima se mora omogućiti ambijent, a naravno i tehnologija i tehnika kako bi i u budućnosti mogli da rade još više i bolje. Mašinski fakultet ima veliku pomoć i od Grada Beograda i mislim da ćemo u saradnji sa Gradom ovaj projekat vrlo brzo početi da realizujemo“, naveo je ministar.

Gradski menadžer je rekao da će tokom ove godine početi rekonstrukcija ulica Kraljice Marije, 27. Marta, Džordža Vašingtona, Cara Dušana i naveo da je to prilika da se uredi plato ispred Mašinskog fakulteta.

„Rekonstrukcija ovih ulica je naš veliki projekat koji će se raditi u nekoliko faza i to je prilika da uredimo plato ispred Mašinskog fakulteta kako bi ulaz na taj fakultet bio onakav kakav i treba da bude. To smo već radili ispred Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka, a sada je na red došao i Mašinski fakultet. U tom smislu ćemo kao Grad, zajedno sa Mašinskim fakultetom, učestvovati u tome kako bi studenti dobili uređen prostor gde mogu da sede i provode vreme“, pojasnio je Vesić.

Grad Beograd blisko sarađuje sa Mašinskim fakultetom, naveo je on i u prilog tome dodao da studenti tog fakulteta idu na praksu u nekoliko gradskih preduzeća, a najviše u Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd“.

„U saradnji sa Beogradskim univerzitetom sprovodimo BG praksu u okviru koje stotine studenata prolazi kroz naša javna preduzeća i mislim da treba da nastavimo da sarađujemo na taj način sa Mašinskim fakultetom“, rekao je Vesić.

Osim toga, podsetio je on, Grad Beograd je zajedno sa Beogradskim univerzitetom i Ministarstvom prosvete pre nekoliko godina obnovio rad Naučno-tehnološkog parka u Beogradu.

„To je do tada bila zgrada duhova, potpuno prazna, a sada je to mesto gde ima više od 50 kompanija sa više od 560 mladih inženjera“, dodao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana