Regionu nije potrebno da bude talac geopolitičkih sukoba Tanjug

Objavljeno: 10.01.2022. 16:07 Izmenjeno: 10.01.2022. 16:07

Odluka Komande za specijalne operacije SAD da otvori istureni štab u Albaniji nije direktno uperena protiv Srbije, ali nije dobro što se takvom odlukom region stavlja u funkciju geopolitičkog sučeljavanja velikih sila, u ovom slučaju SAD i Rusije, smatra predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

Prema njegovim rečima, SAD i NATO otvaranjem tog štaba u Albaniji žele da dovrše formiranje vojne infrastrukture na Balkanu koju, kako kaže, smatraju svojom zonom operacija i koji stavljaju u funkciju geopolitičkog sučeljavanja sa Rusijom.

„SAD i NATO gde god da izvode vojne aktivnosti uvek idu sa kvalifikacijom da će to doprineti stabilnosti, međutim, kada posmatrate region, njemu nije potrebno da bude talac geopolitičkih sukoba velikih sila, a najmanje je nama potrebno da NATO vojno jača zemlju koja neskriveno ima pretenzije da otme deo naše teritorije i da je prisajedini svojoj teritoriji“, rekao je Drecun za Tanjug.

Ponavlja da takva odluka direktno ne pogađa Srbiju, ali ukazuje da gde god se postavljaju dodatne vojne infrastrukture i dovlačenje dodatnih snaga to ne može da oprinese stabilizaciji.

Dodaje da to ne može doprineti stabilizaciji naročito imajući u vidu koliko su, na globalnom planu, zaoštreni odnosi između SAD i Rusije.

Drecun kaže da su još prošle godine, tokom vojne vežbe „Defender 2021“, razmatrane varijante za prihvat snaga duž istočne obale Jadranskog mora, kapaciteti i mogućnosti za dalje raspoređivanje tih snaga prema istoku, odnosno prema Crnom moru i zapadnim granicama Rusije.

„Ovde je sada reč o formiranju baze za specijalne operacije, ali nemojte da zaboravite da će se formirati i vaduhoplovna baza NATO na teritoriji Albanije, gde će za početak biti smešteno 16 aviona, jedna avio eskadrila NATO-a, da se uspostavi mostobran Jadransko more – Crno more“, rekao je Drecun.

Prošle godine su, dodaje, ispitivane varijante koja bi za to luka bila najpogodnija, a na osnovu onoga što se sada vidi, kaže Drecun, to će biti Drač.

„SAD i NATO su se odlučili za Drač koji predstavlja neku vrstu ulaza ili kapiju Jadranskog mora i, naravno, njima je bitna dalja kontorla od luke Drač preko Balkana do Crnog mora, kao komunikacije koje mogu da omoguće prebacivanje njihovih snaga“, rekao je Drecun.

Objasnio je da će baza za specijalne operacije biti zadužena za izviđačke i specijalne akcije, kao i za kontrolu transportnih centara, i dodao da će u tom slučaju svakao biti potrebna i vazduhoplovna podrška i otvaranje vazduhoplovne baze.

„Vojna infrastruktura u ovom delu Balkana oko Jadranske obale postepeno jača i ona je izuzetno bitna za prihvat američkih i NATO snaga, da bi u određenom trenutku, ako to bude trebalo Zapadu, mogli odatle da krenu i da im to bude osnovica za nastupajuća dejstva preko Balkana prema Crnom moru i Rusiji“, zaključio je Drecun.

Američka komanda specijalnih operacija u Evropi donela je odluku, kako je saopšteno pre par dana, da locira napredni štab Snaga za specijalne operacije, na rotacionoj osnovi, u Albaniji.

Odluka je doneta u bliskoj saradnji sa ambasadom SAD u Tirani i na poziv albanske vlade , navedeno je iz američke komande.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana